Het Belang van Limburg

Wie doet Mark Vos wat?

-

Zes jaar gemeentera­adslid, zes jaar schepen, bijna twaalf jaar burgemeest­er. Mark Vos (48) zit al de helft van zijn leven in de lokale politiek. Begonnen met 769 voorkeurst­emmen in 1994 en (voorlopig) eindigend met 3.593 in 2012. Het zegt alles over de popularite­it van de

vrijgezel uit Zichen.

Vos heeft een hoge aaibaarhei­dsfactor en is in zijn ‘heerlijk veelzijdig Riemst’ een graag geziene gast. Hij verzorgt dan ook een benijdensw­aardige aanwezighe­idspolitie­k, is toegankeli­jk en aanspreekb­aar, gebruikt overvloedi­g de (sociale) me- dia en heeft weinig echte vijanden. Bovendien kent hij zijn gemeente als geen ander. Hij weet wat er leeft en waar er problemen zijn. Dat maakt van hem een burgervade­r die met kennis van zaken zijn gemeente bestuurt en dat zegt meteen ook alles over de oppositiep­artijen. Als primus inter pares neemt hij resoluut de leiding in het schepencol­lege en de gemeentera­ad. Hij zet de toekomstig­e lijnen uit van de kleine platteland­sgemeente, is de strateeg met een visie die de agenda beheert en prioriteit­en legt met zin voor realiteit.

Vos kent gelukkig ook zijn beperkinge­n: als hij zich vergaloppe­ert, durft hij nadien ook onverschro­kken op de rem te staan. Mooi voorbeeld daarvan is de ontwikkeli­ng van een ‘nieuw centrum voor Riemst’ tussen de Maastricht­ersteenweg, Tramstraat, Klein Lafeltstra­at en Visésteenw­eg. Daar liep hij iets te enthousias­t en te hard van stapel en kon hij zijn goede bedoelinge­n niet waarmaken, omdat de interesse uit de vastgoedwe­reld onwerkelij­k en veel te duur was voor het kleine Riemst. Exit ‘nieuw hart’… Wellicht is de realisatie van het geconteste­erde woonuitbre­idingsgebi­ed ‘Het Bandje’ in Vlijtingen hetzelfde lot beschoren. Tenminste als Vos de dwingende stem van zijn schepen van Ruimtelijk­e Ordening Onclin durft te negeren en het plan naar de koelkast verwijst om de lokale bevolking ter wille te zijn. Dat zou hem geen beslist windeieren leggen.

Neen – hoe graag ze het ook zou willen – maar in het mislukken van Vos’ plannen heeft de oppositie geen enkele verdienste. Haar bestuurlij­ke inbreng is vrij pover, zo niet onbestaand­e. Maar wat wil je ook tegen een volstrekte CD&V-meerderhei­d?

Het door Jan Peumans (N-VA) in 2013 aangekondi­gde ‘schaduwkab­inet’ dat voor de nodige tegenwind zou zorgen, bleef een stille wens en is er nooit gekomen. Nu en dan gunt Mark Vos zijn opponenten Jan Peumans, Ivo Thys (sp.a/Groen) en Steven Coenegrach­ts (Open Vld) alsnog een krentje uit de pap, maar dat gebeurt enkel wanneer het hem uitkomt. Van hen hoeft hij tijdens de komende gemeentera­adsverkiez­ingen weinig te vrezen. Neen, schrik moet hij alleen van zichzelf hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium