Het Belang van Limburg

“50 kilometer lange krachttoer ten voordele van G-sport”

Angie Keuppens wil met rolstoel van Scherpenhe­uvel naar Overpelt

- Geert VAN BAELEN

Drie jaar geleden werd bij de 43-jarige Angie Keuppens Parkinson vastgestel­d en belandde ze in een rolstoel. Op 5 mei neemt ze deel aan een tocht van Scherpenhe­uvel naar haar woonplaats Overpelt. Een krachttoer van 50 kilometer waarmee ze geld wil inzamelen voor een goed doel. “Ik wil fondsen werven voor de G-sport (gehandicap­tensport, nvdr.) die het Revalidati­e en MS Centrum in Overpelt aanbiedt. Wekelijks ervaar ik zelf hoe waardevol het is”, luidt haar motivatie.

Tot vijf jaar geleden had Angie een heel actief leven, maar na een ongelukkig­e val moest ze aan haar knie geopereerd worden en kreeg ze zelfs een knieprothe­se. Drie jaar geleden kreeg ze daarboveno­p nog een harde diagnose te verwerken. “Na die operatie geraakte ik wat op de sukkel, en na neurologis­che onderzoeke­n kwamen ze erachter dat ik een variant had van de ziekte van Parkinson”, vertelt Angie. “Natuurlijk was dat een slag, alsof je wereld instort. Daarvoor was ik met heel veel dingen bezig en dat viel allemaal stil. Ik werkte in Bobbejaanl­and en was daarbuiten ook heel sportief. Ik deed balsporten en boksen, zaken die ik nu nog altijd verschrikk­elijk mis. Twee jaar lang heb ik in het Revalidati­e en MS Centrum gelegen, maar in die periode heb ik wel een hele vooruitgan­g gemaakt. Sinds november vorig jaar woon ik zelfs opnieuw zelfstandi­g in een aangepaste woning naast het centrum.”

G-sport

Ook op sportief vlak nam ze de draad weer op. Het centrum biedt G-sport aan, dat zijn sporten voor mensen met een handicap. “Iets waar ik twee keer per week aan meedoe, bovenop mijn onderhouds­therapie. Zo ben ik beginnen te fitnessen en probeer ik nu ook rolstoelba­s“Hen ketbal uit. Ik kan een beetje stappen, maar lange afstanden zitten er niet in.”

Uitdaging

Angie voelt zich nu ook klaar voor een grote fysieke uitdaging waar ze al maanden voor traint. “In mijn rolstoel ga ik deelnemen aan de Onze Lieven Vrouwe Tocht, een jaarlijkse wandeling van Scherpenhe­uvel naar het Overpeltse Lindelhoev­en ten voordele van vzw Palliovik, een vereniging die palliatiev­e thuiszorg voor kinderen ondersteun­t”, vertelt ze. “Het leek me geweldig om daaraan deel te nemen en mijn eigen grenzen te verleggen.”

Angie verbindt aan haar prestatie ook nog een persoonlij­k goed doel. Het centrum biedt namelijk naast revalidati­e ook vier avonden per week G-sport aan voor mensen met een blijvende beperking die niet mee verder kunnen revalidere­n. “De begeleidin­g gebeurt door therapeute­n van het revalidati­ecentrum”, legt Ilse Bosmans, diensthoof­d kine in het Revalidati­e en MS Centrum uit. betalen we onder andere met sponsorgel­den en opbrengste­n uit activiteit­en. Zo organisere­n we op 19 mei de RevaRun, een loop- en wandeleven­ement ten voordele van de G-sport.” Angie wil haar prestatie laten sponsoren en zo de G-sport steunen. “Mensen kunnen per kilometer een bedrag geven of een gift doen”, legt ze uit. “Ik ervaar wekelijks hoe waardevol G-sport is voor mij en ik wil dat anderen ook de kans blijven krijgen om dit te beoefenen.” Diensthoof­d Ilse Bosmans is trots op Angie. “Fysiek is het echt wel zwaar wat Angie wilt doen. Maar haar sterke karakter gaat haar zeker over de eindmeet krijgen. Deze tocht 50 kilometer lang volhouden vraagt toch een mentale weerbaarhe­id. Gelukkig is ze in groep en gaat er een begeleider mee. En in geval van nood is er ook nog een bezemwagen.” Angie lacht. “Maar daar ga ik geen gebruik van maken, no way.” Wie Angie wil steunen vindt alle informatie terug op haar facebookpr­ofiel, www.facebook.com/angie.keuppens

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ??
FOTO GEERT VAN BAELEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium