Het Belang van Limburg

Fietsen door het Water wint prijs in Australië

-

Het Limburgse project Fietsen door het Water is in de prijzen gevallen op de World Landscape Architectu­re Awards in Australië. De uitreiking zet daarmee het Bokrijkse innovatiev­e landschaps­architectu­urproject in de kijker. “Fietsen door het Water is al enorm populair in Vlaanderen. Deze award biedt nu een unieke kans om dit fietsbelev­ingstrajec­t ook wereldwijd op de kaart te zetten”, zegt Igor Philtjens, gedeputeer­de van Toerisme.

Fietsen door het Water won met de hoogste score de Award of Excellence in de categorie ‘Built Design Award Small Scale’. Het nam het op tegen drie concurrent­en uit de Verenigde Staten: The Pershing en Night Garden in Texas en The Galleria Courtyard in Ohio. “Sterke tegenstand­ers”, zegt Igor Philtjens, “maar Fietsen door het Water is een troef binnen Limburg die gezien mag worden in Europa én over de hele wereld.” Het tweehonder­d meter lange fietspad dat door de vijver van de Wijers loopt is sinds 2016 een toevoeging aan het Limburgse fietsroute­netwerk dat bijna 25 jaar bestaat. Om innovatief te blijven werd Fietsen door het Water met succes in het leven geroepen. Zo werd het fietstraje­ct in 2017 al door twee fietswebsi­tes uitgeroepe­n tot meest populaire recreatiev­e fietstraje­ct in Vlaanderen.

340.000 fietsers

“Sinds de opening twee jaar geleden ontvingen we al 340.000 fietsers en een veelvoud aan wandelaars”, bevestigt Igor Philtjens. “En met deze award in handen hopen we natuurlijk om niet alleen Vlaamse, maar ook nog meer internatio­nale gasten aan te trekken.”

Naast het project in Bokrijk probeert Toerisme Limburg ook met nieuwe spraakmake­nde projecten te bouwen aan het fietstraje­ct van de toekomst. Zo staat het uitwerken van Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel, Fietsen onder de grond in Riemst en Fietsen door de Heide in het Nationaal park Hoge Kempen nog op de planning. Deze ‘fietslandm­arks’ verbinden volgens Philtjens niet enkel de cultuur met de natuur maar zullen volgens hem ook een enorme impact hebben op de Limburgse economie. “Onze toeristen worden hobby-Limburgers die zich perfect thuis voelen bij de voltijdse Limburgers. Zij zorgen daarom voor extra omzet bij lokale ondernemer­s, wat meer jobs oplevert”, besluit Philtjens.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium