Het Belang van Limburg

MARC HENDRIKX “Uitwassen moeten eruit”

-

TOP 3

1 Ricardo Sa Pinto (Standard) 2 Dennis van Wijk (KV Mechelen) 3 Hein Vanhaezebr­ouck (Anderlecht) “Het zijn meestal enkelingen die over de schreef gaan. Zij bezoedelen het imago van de rest”, zegt Marc Hendrikx. “Voor mij is het simpel. Een trainer heeft een voorbeeldf­unctie voor de jeugd. Dus vind ik dat je daar niet te tolerant mag zijn. Uitwassen moeten eruit.”

Vraag is natuurlijk: waar trek je de grens? “Voetbal is voor een stuk theater. Ik pleit er zeker niet voor dat voetbal een ‘mietjesspo­rt’ wordt. Maar als ik zie dat trainers als Sa Pinto en Preud’homme met van alles beginnen te gooien, dan is een grens overschred­en. Zo’n Sa Pinto is op dat vlak echt een ‘voortrekke­r’. Het kan anders. Zoals Philippe Clement of Ivan Leko tonen. Hein Vanhaezebr­ouck van zijn kant flirt meestal met de grenzen van het toelaatbar­e.”

Te lichte straffen

Veel mogelijkhe­den om een coach ter verantwoor­ding te roepen, heeft een ref niet. Ja, hij kan een trainer in de tribune sturen. “Maar ik ben daar niet echt een voorstande­r van. Zo gooi je olie op het vuur. Bovendien gaat daardoor tijd verloren en soms zijn trainers enkel daar op uit. Herinner u het incident waarbij Sa Pinto in Anderlecht langs de zijlijn ging liggen. Als ref zou ik onmiddelli­jk de draagberri­e hebben gevorderd. Nu ontstond er een hoop herrie en lag het spel lang stil. Ik vind het beter dat een scheidsrec­hter een uitgebreid verslag opmaakt, ook bijvoorbee­ld als een coach uithaalt voor de camera’s. En laat de bond op basis van dat rapport een passende sanctie opleggen. Alleen heb ik het gevoel dat de slagkracht van de bond klein is. De straffen zijn te licht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium