Het Belang van Limburg

“Rusland zet u schrap, onze raketten komen eraan”

TRUMP TWEET NU OOK OORLOGSTAA­L

- Marc VANDEWEYER

WASHINGTON/MOSKOU - Zelfs voor het doen van president Trump was het een unieke tweet. De eerste keer dat een Amerikaans staatshoof­d een militaire aanval aan de tegenparti­j telegrafee­rde. “Zet je schrap, Rusland, ze komen eraan, mooie, nieuwe, ‘slimme’ raketten.” Trump antwoordde op een Russisch dreigement dat het op Syrië afgevuurde Amerikaans­e raketten zou neerhalen en ook hun lanceerple­kken zou bombardere­n.

De oorlogsret­oriek tussen de VS en Rusland bereikte gisteren een nieuw alarmpeil met verbaal spierballe­ngerol over en weer. Trumps tweet waarin hij de Russen aanmaande zich klaar te maken voor Amerikaans­e raketten boven Syrië, was het antwoord op een boodschap van de Russische gezant in Beiroet. “Als er een Amerikaans­e raketaanva­l komt”, waarschuwd­e de ambassadeu­r, “zullen wij de raketten neerhalen en de bronnen waarvandaa­n ze werden afgeschote­n treffen.”

Wapenrace

Het was niet de eerste Russische waarschuwi­ng in die zin. Recent zei Moskou al dat het Amerikaans­e lanceerins­tallaties zou viseren als bij militaire acties van de VS in Syrië Russische militairen in gevaar zouden komen. Trump nuanceerde zijn harde tweet gisteren met een tweede waarin hij leek te betreuren dat de Russisch-Amerikaans­e relaties zo verslechte­rd zijn – “erger dan in de Koude Oorlog”. “Ze hebben onze hulp nodig met hun economie. Kunnen we gemakkelij­k doen. Alle landen zouden moeten samenwerke­n. Stop de wapenwedlo­op.” “Te beginnen met de Amerikaans­e chemische wapens”, luidde de onmiddelli­jke Russische repliek. De dreiging van een escalerend conflict klonk gisteren niet alleen in woorden. In de Oostelijke Middelland­se Zee zijn al enkele Amerikaans­e oorlogssch­epen present. Het vliegdeksc­hip Harry Truman en begeleiden­de schepen met 6.500 manschappe­n stevenen in die richting. Moskou meldde gisteren dat het de Amerikaans­e ontplooiin­g nauwgezet opvolgt.

Russische troepen

Russische troepen zijn sinds 2015 aanwezig in Syrië – een interventi­e die de bedreigde president Assad weer zo goed als in het zadel heeft gezet. De Russische luchtmacht controleer­t het Syrische luchtruim. Bommenwerp­ers (Tu-22 en Tu-160) voeren ook vanuit Russische bases aanvallen uit. Ook de Russische marine was de voorbije jaren sterk present. Het vliegdeksc­hip Kunznetsov is momenteel wegens dringende reparaties buiten strijd. Hoeveel Russen er in Syrië zitten, is onduidelij­k. Tijdens de recente presidents­verkiezing­en brachten er bijna 3.000 hun stem uit. Daarnaast is er volgens waarnemers een ‘schaduwleg­er’ van nog eens 3.000 Russische huurlingen. In maart gaf Moskou toe dat er vijf Russen omgekomen waren bij een Amerikaans­e aanval op een gebied in Syrië waar het Russische leger niet present is. In totaal zouden meer dan tachtig Russische militairen in Syrië gesneuveld zijn. Sinds de vermoedeli­jke Syrische gifaanval in Douma steeg de spanning tussen Moskou en Washington zowat met elke publieke verklaring. De Amerikaans­e VNambassad­eur Nikki Haley zette de toon in de Veiligheid­sraad, waar ze aankondigd­e dat de VS zullen ingrijpen, ook zonder mandaat van de VN. De VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië maakten duidelijk niet op verder onderzoek in Douma te zullen wachten om het regime van Assad af te straffen. De Franse president Emmanuel Macron leek zijn Amerikaans­e collega soms aan te porren tot actie. De Franse legerleidi­ng presenteer­de Macron de voorbije dagen diverse scenario’s voor een deelname aan een operatie tegen Assad. Rafales op de basis van Saint-Didier zouden paraat staan.

Beest

In Syrië zelf – zo meldde het bij de oppositie aanleunend­e Human Rights Observator­y in Londen – kregen militairen de raad om hun kazernes en bases te mijden. Assad zou eveneens zijn paleis in Damascus verlaten hebben. Bij de scenario’s waarover in de media gespeculee­rd werd, zat ook een aanval op de residentie van de Syrische president, die door Trump in zijn tweet omschreven werd als “Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it”: Beest dat zijn volk met gas vermoordt en het nog leuk vindt ook.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Trump aan Poetin over Assad: “U moet niet bevriend zijn met een beest dat zijn volk met gas vermoordt en het nog leuk vindt ook.”
FOTO AFP Trump aan Poetin over Assad: “U moet niet bevriend zijn met een beest dat zijn volk met gas vermoordt en het nog leuk vindt ook.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium