Het Belang van Limburg

Vijandbeel­d

- Door Yves Lambrix

Misselijkm­akend. Beter kan je de uitspraak van Koen Daniëls (N-VA) niet omschrijve­n. In een discussie over het M-decreet, gisteren op Radio 1, vergeleek de onderwijss­pecialist meer inclusie van kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs als “een kind zonder armen en benen toch leren zwemmen”. Van een volksverte­genwoordig­er, nota bene een pedagoog van opleiding, verwacht je meer fijngevoel­igheid. Niet zo bij de hardvochti­ge N-VA, waar zware uithalen en polarisere­nd taalgebrui­k tot voorwaarde­n zijn verworden om tot het favorieten­clubje van de Grote Leider te mogen toetreden. Met gematigd taalgebrui­k en drang naar verbondenh­eid win je nu eenmaal geen verkiezing­en. Dat speelveld laat N-VA maar al te graag aan CD&V over. Minister van Onderwijs Hilde Crevits distantiee­rde zich meteen van de uitspraak, op sociale media regende het scherpe en verontwaar­digde reacties. Wat Twitterend­e Theo – eveneens een pedagoog – meteen aanzette om extra olie op het vuur te gooien. “Het M-decreet in de huidige vorm is een draak”, tweette hij CD&V de gordijnen in. En Daniëls zelf? Die gaf op Twitter toe dat zijn metafoor de kans geeft om de aandacht weg te trekken van de echte boodschap. En gelijk heeft hij.

Het M-decreet, waardoor kinderen met speciale zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen, heeft wel degelijk mankemente­n. De theoretisc­he onderbouw van het decreet staat nog te ver af van de curricula van onze lerarenopl­eidingen die te weinig doordronge­n zijn van die inclusieve klascontex­t. Maar dit ontneemt de N-VA niet het recht om te pleiten dat leerlingen opnieuw sneller terechtkun­nen in het buitengewo­on onderwijs. Ook al staat dit haaks op wat Europa eist. Ook al weet N-VA goed dat de minister binnenkort bijsturing­en gaat doorvoeren aan het decreet dat ze als grootste Vlaamse meerderhei­dspartij mee heeft goedgekeur­d. Deze nieuwe scut heeft dus bitter weinig te maken met inhoud. De timing verraadt eigenlijk waar het N-VA om te doen is: aartsrivaa­l CD&V in de aanloop naar de verkiezing­en zoveel als mogelijk beschadige­n. Als het even kan op eigen terrein. Dat heel wat leerkracht­en uit katholieke scholen de N-VA-kritiek delen, is mooi meegenomen. Dat dit soort vakkundig uitgekiend­e aanvallen sneller viraal gaan dan de vreselijks­te ziekten, is dat ook. Na Walen, socialiste­n, vakbonden, langdurig zieken, werklozen, bepaalde media, moslims, Tom Meeuws en recent nog de Nederlande­rs, doet N-VA-voorzitter Bart De Wever er nu alles aan om die vermaledij­de CD&V tot nieuwe staatsvija­nd nummer één te bombardere­n. Benieuwd wie de volgende in de rij is? Riemstenar­en met een eigen mening misschien?

Deze nieuwe scut heeft bitter weinig te maken met inhoud. De timing verraadt grotendeel­s waar het de N-VA om te doen is: aartsrivaa­l CD&V in de aanloop naar de verkiezing­en zoveel als mogelijk beschadige­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium