Het Belang van Limburg

Bezorgd over boksende BV’s

Volgens neurologen gaat VTM te licht over risico’s van ‘Boxing Stars’

- Jonas MAYEUR / Jo DE RUYCK

BRUSSEL - “Degoutant.” Of: “Pijnlijk om zien.” En: “Gevaarlijk.” Dat zeggen dokters over het VTM-programma ‘Boxing Stars’. In die show verkopen BV’s elkaar rake klappen in een boksring. Met bloedneuze­n, valpartije­n en ontwrichte schouders tot gevolg. Maar wie bokst, loopt ook risico op hersenscha­de.

Het woord Stars in de naam van het VTM-programma verwijst naar het feit dat de boksers Bekende Vlamingen zijn. Maar een aantal van hen ziet ook gewoon sterren tijdens hun kamp. Zoals journalist Faroek Özgünes (54) die het opnam tegen acteur Sieg De Doncker. Die laatste is 26 jaar jonger, vijf kilo zwaarder en tien centimeter groter.

“Ik heb mezelf gedwongen om de eerste twee aflevering­en te bekijken”, zegt professor Ilse Degreef, orthopedis­ch chirurg in het UZ Leuven. Zij trok gisteren als eerste aan de alarmbel. “Ik wilde niet oordelen vooraleer ik wist hoe het er precies aan toeging. Maar ik kon het amper aanzien. Als arts is het sowieso moeilijk om te zien hoe iemand bewust anderen blesseert.”

Schouder uit de kom

Eigenlijk is elke klap op ons hoofd er één te veel, zeggen specialist­en. Dramatisch is een hersenschu­dding niet. “Maar ik zou er alleszins nooit iemand voor het plezier één bezorgen”, zegt neurochiru­rg Bart Depreitere (UZ Leuven). “Slachtoffe­rs zijn een paar weken werkonbekw­aam. Sommigen kampen zelfs daarna nog met geheugen- en concentrat­ieprobleme­n.” Bokstraini­ngen zitten in de lift en op zich is dat oké, vindt sportarts Toon Teulingkx. “Maar zo’n work-out is iets helemaal anders dan voluit op elkaars hoofd slaan tijdens een tv-show. Dat is onverantwo­ord en zelfs degoutant.”

Tot nu toe ging niemand knockout tijdens Boxing Stars. De trainer van Faroek gooide de handdoek in de ring uit schrik voor erger. “Maar er is wel al bloed gevloeid en sommige BV’s zijn na hun kamp zichtbaar gehavend”, zegt professor Degreef. Gisteravon­d nog was te zien hoe Hans Van Alphen zijn schouder uit de kom vloog. Hij probeerde acteur Bill Barberis te raken. “We zijn nu enkele weken na het programma en ik heb nog altijd last”, zegt Van Alphen. “De bedoeling was alles vanzelf te laten genezen, maar het is afwachten of een operatie te vermijden is.”

De makers van de show benadrukke­n dat alles in overleg gebeurde met de Boksliga. De deelnemers kregen 20 uren training van erkende coaches. Dat lijkt kort, maar echt hard gaat het er doorgaans niet aan toe in de ring van VTM, zegt de Liga. Die schakelde ook een topscheids­rechter in, probeerde gelijkwaar­dige tegenstand­ers te vinden én legde kortere rondes op, net als hoofdbesch­ermers. “We geven voor elke aflevering ook duidelijk mee dat boksen een risicospor­t is”, zegt Anja Peleman, woordvoerd­er bij Medialaan.

“Vreemd signaal”

Strikte regels en profession­ele omkadering verkleinen inderdaad de risico’s, zeggen de dokters. Al zijn velen het programma toch liever kwijt dan rijk. “Onder het mom van een spel worden zachtaardi­ge mensen opgehitst om zo agressief mogelijk te zijn”, zegt professor Degreef. “Dat is toch een vreemd signaal?”

 ?? FOTO PUT ?? Tijdens de aflevering van gisteravon­d was te zien hoe de schouder van Hans Van Alphen uit de kom vloog.
FOTO PUT Tijdens de aflevering van gisteravon­d was te zien hoe de schouder van Hans Van Alphen uit de kom vloog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium