Het Belang van Limburg

TWEE HANEN OP ÉÉN ERF

Teammaats Herlings en Cairoli in pittige titelstrij­d verwikkeld

- Jürgen SCHROOTEN

De MXGP 2018 kleurt tot nog toe helemaal oranje. Vier Grote Prijzen gereden, vier keer KTM aan het feest. De Oostenrijk­se constructe­ur heeft met Jeffrey Herlings en Antonio Cairoli dus twee hanen op één erf. “Aan de ene kant een luxe-positie, aan de andere kant een delicate situatie”, beseft Joël Smets, sportdirec­teur bij KTM.

Jeffrey Herlings, die dit jaar al drie Grote Prijzen won, start dit weekend als WK-leider aan de GP van Portugal. Zijn teammaat en grote rivaal Antonio Cairoli - goed voor één GP-zege - volgt op amper tien puntjes van The Bullet.

“De twee topfavorie­ten binnen één team, dat is uitzonderl­ijk”, zegt Joël Smets. “Toegeven: dat is een redelijk delicate situatie. We hebben het natuurlijk wel zien aankomen. Vorig jaar was het nog duidelijk dat Cairoli de nummer één was omdat Herlings in het begin van het seizoen met een blessure kampte. Maar op het einde van het seizoen, toen Jeffrey ook begon te winnen, werd het duidelijk dat we in 2018 met twee hanen op één erf zouden zitten. En de ene haan wil natuurlijk niet dat je info over zijn kiekens aan de andere haan doorspeelt. Daarom hebben we in de winter geanticipe­erd; We hebben onze teamstruct­uur aangepast om mogelijke wrevel te voorkomen. Waar ik vorig jaar mijn aandacht over alle KTM-rijders verdeelde, zit ik nu aan de Herlings-kant. Claudio De Carli is mijn evenknie in het Cairolikam­p.”

Geen masterplan

Bij de andere fabriekste­ams zijn de MXGP en MX2 mooi opge- splitst. Niet zo bij KTM. Bij het Oostenrijk­se merk hebben ze twee gemixte teams gemaakt. Op die manier werd eenzelfde ‘probleem’ in de MX2 gecounterd: WK-leider Pauls Jonass werd in het Herlings-kamp ondergebra­cht. Jorge Prado, die tweede staat, vond onderdak in Cairoli’s ploeg. “Dat is zeker geen masterplan”, vertelt Smets. “De actualitei­t heeft daarvoor gezorgd. In 2016 tekende Herlings bij tot 2020. Hij moest de opvolger van Cairoli worden. Wisten wij toen dat Cairoli nog zó lang zó goed zou zijn. Daardoor zitten we nu met een luxe-probleem. Tot nog toe hebben Antonio en Jeffrey daar heel profession­eel op gereageerd, maar we beseffen dat de gemoederen ooit wel eens verhit zullen raken. Op zich is daar niks mis mee, want sport is emotie. Het mag alleen niet escaleren. Gebeurt dat toch, dan zullen wij ingrijpen.” De kampen zijn tijdens de wedstrijde­n ook letterlijk opgedeeld. KTM pakt uit met twee grote trucks, vlak naast elkaar. Smets: “Herlings en Cairoli zitten in hetzelfde team, maar gaan toch hun eigen weg. In feite hebben ze een latrelatie (lacht). Natuurlijk merk je wel dat er een zeker spanning is. Dat is logisch. Als twee spitsen van Real Madrid voor één plekje knokken, zijn het ook concurrent­en.”

Blockpass

In Spanje wees Herlings onlangs voor het eerst met een vingertje naar Cairoli. Hij sneed me de pas af in de start. Dat doe je niet met een teammaat, klonk het. Vorig weekend in Italië pakten ze in de eerste ronde van de kwalificat­ierace allebei met een stevige (maar correcte) blockpass uit.

“In de winter hebben we dit scenario met beide rijders uiteraard al besproken”, zegt Smets. “Ze zijn profession­eel genoeg om te weten dat ze elkaar niet in de vernieling moeten rijden. Dat zou voor KTM een ramp zijn. We gaan hen daar niet iedere GP opnieuw op wijzen, want dan gaat het een obsessie worden. Ze hebben allebei genoeg ervaring om het deftig te houden. Hard, maar rechtvaard­ig: zo moet de strijd gestreden worden.”

Cairoli en Herlings zitten in hetzelfde team, maar gaan hun eigen weg. In feite hebben die twee een soort van latrelatie

Joël SMETS Sportdirec­teur bij KTM

 ?? Foto RAY ARCHER ?? Cairoli (222) versus Herlings (84): een pittig duel dat we dit seizoen al vaak en allicht nog dikwijls te zien zullen krijgen.
Foto RAY ARCHER Cairoli (222) versus Herlings (84): een pittig duel dat we dit seizoen al vaak en allicht nog dikwijls te zien zullen krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium