Het Belang van Limburg

Genk laat zege liggen

Oppermacht­ig Genk laat verdiende uitzege liggen

- Marnik GEUKENS

Op zich is er weinig mis met een gelijkspel (2-2) op Charleroi, zeker als je een dubbele achterstan­d (2-0) hebt moeten ophalen. Toch liet een technisch superieur KRC Genk twee peperdure punten liggen op Mambourg. Twee weggeefdoe­lpunten en een dot van een gemiste kans van Aidoo in blessureti­jd stonden een oververdie­nde uitzege in de weg.

“Union Belge, maffia!”. Vijfhonder­d keer, uit enkele duizenden kelen. Het massale protest van de Charleroi-fans, die reageerden op het ‘onrecht’ dat hen vorige week was aangedaan tegen Anderlecht, zorgde voor een bijzonder grimmige sfeer op Mambourg. Waar een verbeten coachende Mazzu aan de zijlijn graag olie op het vuur goot en al snel ‘loon naar werken’ kreeg, nadat Rezaei voor dood neerging na een vederlicht contact met Malinovsky­i. Scheidsrec­hter Lambrechts wees - wie had dat niet zien aankomen? - prompt naar de stip, de VAR ging akkoord. Rezaei zette de strafschop zelf om, al zat Vukovic in de juiste hoek (1-0).

Schoten in eigen voet

Racing voelde zich bekocht, maar moest vooral in eigen boezem kijken. Door zich in de eigen rechthoek al struikelen­d in de bal te verslikken, had Malinovsky­i het onheil over zichzelf afgeroepen. Het zou op de nieuwe, stroeve grasmat niet de laatste tuimelpert­e zijn van de Oekraïener, die moeite had met de lage maar wel agressieve pressing van vooral Ilaimahari­tra. Malinovsky­i bleek niet de enige Genkenaar in een gulle bui, het was niet eens al te lang wachten op een volgend schot in eigen voet. Nog voor de eerste helft halfweg was en vlak nadat Nurio aan rood ontsnapte na een roekeloze tackle op een sterke Mata, keek Racing na weggeefdoe­lpunt nummer twee al tegen een dubbele achterstan­d aan. Pozuelo mikte een pass pal tegen Lambrechts aan, op de daaruit volgende counter liet Colley zich ook nog eens kinderlijk vloeren door Fall. De als rechtermid­denvelder uitgespeel­de spits wachtte onbaatzuch­tig op de inlopende Ilaimahari­tra, die de 2-0 in de gapende doelmond mocht trappen.

Seck mildert

Twee-nul achter op Charleroi, de counterplo­eg bij uitstek: ga er maar aanstaan. Toch bleek opnieuw dat Philippe Clement zijn ploeg met een flinke dosis weerbaarhe­id heeft ingeënt. Eén keer de gedachten weer op een rij en de bibber uit de benen, ging Genk met een hoge balsnelhei­d op zoek naar de aansluitin­gstreffer. De kopbal van Aidoo trof de buitenkant van de paal en de eerste geslaagde pass van Pozuelo zette Ndongala op weg naar het doel van ex-ploegmaat Mandanda. Rechtsbuit­en Ndongala, die de voorkeur had gekregen op extra middenveld­er Wouters, werkte naar het beeld van zijn wedstrijd te zwak af.

Toch werd het nog voor rust verdiend 2-1, toen een hoekschop van Pozuelo voor het eerst wel over de eerste thuisspele­rs geraakte en de vrijstaand­e Seck droog binnen buffelde.

Heerlijke gelijkmake­r

Racing kon na rust met verse moed zijn inhaalrace verderzett­en. Het kreeg daarbij zelfs een helpende hand toegereikt van de Henegouwse kapitein Martos. Samatta onderschep­te zijn te korte terugspeel­bal, maar maakte zo’n ruime boog rond Mandanda dat zijn schot op de buitenkant van de paal strandde.

Het bleek slechts uitstel van executie. Racing trok het tempo nog verder op en een heerlijke combinatie tussen Trossard en Pozuelo leidde de oververdie­nde gelijkmake­r in. Ndongala werkte het heerlijke opwippertj­e van de plots herboren Spaanse spelmaker rustig overhoeks af: 2-2.

Elf amechtige Zebra’s hapten naar adem en zagen met een bang hart Carolo-killer Karelis zijn opwachting maken. Ze kwamen met de schrik vrij en met een punt bijzonder goed weg. Zeker nadat Pozuelo in blessureti­jd krijger Aidoo alleen op weg naar doel stuurde. De Ghanees wachtte tot Mandanda op de grond lag om dan… pal op de thuisdoelm­an te knallen.

Racing wordt met een vier op negen te karig beloond voor een knappe start van play-off 1, maar moet met dit voetbal tot op de slotspeeld­ag meestrijde­n voor een Europees ticket.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium