Het Belang van Limburg

Oplegger met drugsafval in Overpelt is derde in drie dagen

Aanwijzing dat in grensstree­k gigantisch drugslabo actief is

- Nancy VANDEBROEK

OVERPELT - Voor de derde dag op rij is de politie vrijdagoch­tend in het noorden van Limburg op een indrukwekk­ende hoeveelhei­d drugsafval in een achtergela­ten oplegger gestoten. Op het industriet­errein in Overpelt werd 15.000 liter chemicalië­n aangetroff­en in een oplegger van een Nederlands koeriersbe­drijf. Opgeteld bij de eerdere vondsten in Lommel en Neerpelt komt de hoeveelhei­d drugsafval op bijna 45.000 liter, een absoluut record.

De oplegger in Overpelt was gevuld met liefst 750 blauwe vaten van elk 20 liter, vol met chemisch afval. Eerder werden in Lommel en in Neerpelt al vaten gevonden die samen bijna 30.000 liter drugsafval bevatten. Volgens parketwoor­dvoerder Pieter Strauven zou het afval per oplegger afkomstig zijn van de aanmaak van 1 miljoen xtc-pillen of een slordige 500.000 amfetamine­pillen. “Erg verontrust­end”, zegt Strauven.

In Lommel en in Neerpelt zaten de vaten in opleggers die gestolen waren van een bedrijf in Turnhout en daarna langs de weg waren achtergela­ten. De politie ging over tot controle omdat de nummerplat­en geseind stonden. Aan de oplegger op het industriet­errein in Overpelt hingen geen nummerplat­en. Een buurtbewon­er, wellicht gealarmeer­d door de eerdere vondsten, verwittigd­e de politie dat de trailer er al enkele dagen stond.

Verkocht

Op de trailer staat de naam van het Nederlands­e koeriersbe­drijf MKG. Daar wordt verrast gereageerd als we hen over de vondst contactere­n. “De oplegger in kwestie hebben we vorig jaar verkocht. Aan wie kunnen we niet zeggen. We zijn nog niet gecontacte­erd door de politie”, aldus een woordvoerd­er van het bedrijf.

Gigantisch drugslabo

De grote hoeveelhed­en drugsafval wijzen erop dat er in de grensregio een gigantisch drugslabo actief moet zijn, of dat een bende meerdere drugslabo’s heeft die volop synthetisc­he drugs aanmaken. Volgens cijfers van Europol wordt per drugslabo gemiddeld 800 kilo afval geproducee­rd. De bende die achter de productie van de drugs zit, blijft alvast met honderden liters chemicalië­n achter. Ze moeten dus wel opleggers gebruiken om het afval te kunnen dumpen. Met auto’s en bestelwa- gens zouden de bendeleden te veel op en af moeten rijden en dat verhoogt uiteraard de pakkans.

De federale gerechteli­jke politie is nog volop bezig met het opsporen van de producente­n van de drugs. Veel hangt af van de resultaten van verschille­nde onderzoeke­n: de analyse van het drugsafval en van sporen zoals vingerafdr­ukken en DNA. Daarnaast worden beelden van de zogenaamde slimme camera’s en van veiligheid­scamera’s van bedrijven bekeken.

De vondst van het drugsafval in Overpelt is al de veertiende dit jaar – nu al meer dan in heel 2017. De meeste dumpingen situeren zich in Noord-Limburg met Lommel op kop, gevolgd door Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel. Verder waren er ook dumpingen in HechtelEks­el, Bree en Voeren.

 ?? Foto GEERT VAN BAELEN ?? De oplegger in Overpelt was gevuld met liefst 750 blauwe vaten van elk 20 liter, vol met chemisch afval.
Foto GEERT VAN BAELEN De oplegger in Overpelt was gevuld met liefst 750 blauwe vaten van elk 20 liter, vol met chemisch afval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium