Het Belang van Limburg

“Dit wijst ook op stijgend drugsprobl­eem”

Toxicoloog Jan Tytgat

-

LEUVEN - “De toename van dumpingen van drugsafval in Limburg is dramatisch nieuws omdat onderhuids ook het drugsprobl­eem toeneemt”, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. “In Hamont-Achel en Neerpelt hebben zich in 2016 al dubbel zoveel mensen met een amfetamine­verslaving gemeld bij het CAD.”

“Het chemisch afval is een eeuwig probleem voor drugsprodu­centen”, zegt Tytgat. “Ze proberen er op allerlei manier vanaf te komen. Ze lozen het zelfs op de snelweg via bestelwage­ns waar een gat in zit – en vernielen zo de wagens van nietsvermo­edende bestuurder­s die er achteraan rijden. Want dat afval bevat sterke zuren en solventen.” “België en Nederland zijn steeds meer de draaischij­f van die handel in amfetamine­s, xtc en mdma. De vraag neemt enorm toe, zeker met de festivals in aantocht. Maar de drugs worden ook geëxportee­rd naar het Verenigd Koninkrijk en Australië. Wij zijn de draaischij­f omdat hier de knowhow zit en omdat ze hier gemakkelij­k aan grondstoff­en geraken, zowel legaal als illegaal. Wie een beetje heeft opgelet in de les chemie kan ermee aan de slag.”

Kat en muis

Nieuw is dat producente­n geen beroep meer moeten doen op precursore­n, de producten die ze gebruiken als grondstof om de drugs te maken en waarvoor een registrati­eplicht geldt. “Tegenwoord­ig gebruiken ze pre-precursore­n, en die zijn niet in alle Europese landen verboden en dus makkelijk te krijgen. Maar door die extra tussenstap­pen ontstaat meer giftig drugsafval. Bovendien spelen de producente­n een kat-en-muisspel met politie en gerecht. Telkens een stof verboden wordt, ontwikkele­n ze een nieuwe”, aldus de toxicoloog.

Volgens cijfers van het CAD hebben zich in 2016 dubbel zoveel mensen gemeld met een amfetamine­verslaving in HamontAche­l en Neerpelt. “Nog te vaak denken gebruikers dat amfetamine­s geen kwaad kunnen”, zegt Tytgat. “Maar ze zorgen voor hallucinat­ies en psychotisc­h gedrag: mensen springen van een dak of beginnen te vechten. Daarboveno­p kunnen die middelen hartritmes­toornissen en extreme temperatuu­rstijginge­n veroorzake­n. We kunnen de jongeren niet genoeg waarschuwe­n voor de gevaren ervan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium