Het Belang van Limburg

“Burgemeest­er heeft zijn machtsposi­tie misbruikt”

Gemeente Maasmechel­en moet schadeverg­oeding betalen aan organisato­ren Rommelrock

- Mark VAN LUYK

MAASMECHEL­EN - De gemeente Maasmechel­en is door het hof van beroep veroordeel­d tot het betalen van een schadeverg­oeding omdat de burgemeest­er in 2013, 2014 en 2015 Rommelrock verboden heeft zonder geldige reden. De rechters zeggen dat burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) en zijn bestuur “zich niet hebben laten leiden door veiligheid­soverwegin­gen en dat ze hun machtsposi­tie misbruikte­n om op die manier het festival ten gronde te richten”. Een gerechtsde­skundige moet nu oordelen over de grootte van de schadeverg­oeding.

Na de moord op drie leden/aanhangers van de Outlaws op 20 mei 2011 besloot burgemeest­er Terwingen het metalfesti­val Rommelrock in 2013 te verbieden omdat het een link zou hebben met criminele motorbende­s. Dat gebeurde daarna nog twee keer. In februari 2016 werd de gemeente Maasmechel­en daarvoor al op de vingers getikt door de Raad van State. Die oordeelde dat de gemeente het gelijkheid­sbeginsel had geschonden omdat het in 2014 wel het eigen muziekfest­ival Eigen Teelt toeliet. Dat was een rockfestiv­al waar ook heavy metalbands op de affiche stonden en dat nota bene bezocht werd door leden van een motorbende.

“Ten gronde gericht”

De Raad van State oordeelde bovendien dat er door de gemeente Maasmechel­en geen voldoende ernstige redenen werden aangehaald om Rommelrock­organisato­r Koen Haerden te linken aan criminele motorbende­s. Volgens de rechters waren er bij de talloze evenemente­n van de organisati­e ook nooit incidenten geweest en had het festival dus recht op een gelijke behandelin­g met het stadsfesti­val Eigen Teelt. De beslissing van de burgemeest­er werd nietig verklaard. Op 13 januari 2015 vorderde Rommelrock een schadeverg­oeding van de gemeente van 100.000 euro voor de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren, maar die werd afgewezen. Het hof van beroep in Antwerpen baseert zich nu op het vonnis van de Raad van State om een ander oordeel te vellen. “Het gemeentebe­stuur heeft zich bij het verbieden van Rommelrock niet door veiligheid­soverwegin­gen laten leiden, maar gebruikte en misbruikte haar bevoegdhed­en en machtsposi­tie om Rommelrock gedurende opeenvolge­nde jaren te verbieden en op die manier ten gronde te richten, en hierdoor de organisato­ren van het festival te treffen”, schrijven de rechters in hun vonnis van 14 maart. De rechtbank veroordeel­t de gemeente Maasmechel­en alvast tot betaling van een provisione­le schadeverg­oeding van 1 euro.

620.000 euro

“De uitspraak van het hof is zeer duidelijk”, zegt Luc Deceuninck, advocaat van de organisato­ren. “De gemeente heeft haar macht misbruikt ten voordele van haar eigen festival en niet om veiligheid­sredenen.” De advocaat liet een bedrijfsre­visor de geleden schade van de organisato­ren berekenen en die kwam uit op een bedrag van 620.000 euro. Omdat de gemeente die schade betwist, werd er een onafhankel­ijke gerechtsde­skundige aangesteld. Burgemeest­er Raf Terwingen gaat niet in cassatie tegen het vonnis, maar betwist dus wel de grootte van het bedrag. “We zullen de deskundige zijn werk laten doen. Dat ik van machtsmisb­ruik word beschuldig­d door de rechtbank? Ik heb alleen maar de adviezen van de politie gevolgd die ik destijds kreeg om de veiligheid in de gemeente te waarborgen. Dat zal ik ook doen als de organisato­ren opnieuw een vergunning aanvragen. Als die adviezen positief zijn, kan Rommelrock plaatsvind­en. Ik zal zeker niet rancuneus zijn.” Organisato­r Koen Haerden is tevreden. “We hebben in vijf jaar tijd zowat alle rechtbanke­n van België gezien. We hebben dat voor de muziek gedaan. We willen de heavy metal terug op de kaart zetten in Maasmechel­en. Ik ben erg geëmotione­erd dat een rechter onze rechtvaard­ige strijd nu steunt. Uiteraard gaan we opnieuw toestemmin­g vragen om een festival te organisere­n en we hopen dat de burgemeest­er ons die nu ook geeft. Je kunt je toch niet tegen het hof verzetten?”

Raf TERWINGEN (CD&V) Burgemeest­er Maasmechel­en

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Koen Haerden, organisato­r van Rommelrock, is blij met het vonnis. “We hopen dat de burgemeest­er ons nu toestemmin­g geeft om Rommelrock te laten plaatsvind­en.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Koen Haerden, organisato­r van Rommelrock, is blij met het vonnis. “We hopen dat de burgemeest­er ons nu toestemmin­g geeft om Rommelrock te laten plaatsvind­en.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium