Het Belang van Limburg

Élk glas alcohol schaadt uw gezondheid

Grote studie doorprikt mythe

- Jens VANCAENEGH­EM

BRUSSEL - Eén glaasje wijn per dag is goed voor het hart toch? Een nieuwe megastudie bij 600.000 drinkers maakt eens en voor altijd komaf met die mythe. Daaruit blijkt dat élke dosis alcohol schadelijk is. “Als je het gezellig vindt, prima. Maar gebruik niet het excuus dat één glas gezond is”, zegt de Nederlands­e coauteur Trudy Voortman, die adviseert om daarom geen druppel alcohol meer aan te raken. Te verregaand, vinden Vlaamse experts.

’s Avonds na een lange dag op het werk in de zetel ploffen met een glaasje wijn of een pintje erbij. Zalig toch? En als iemand een opmerking maakt over uw dagelijkse alcoholgeb­ruik, wuift u die toch gewoon weg met de vaststelli­ng dat één glas per dag heilzaam is voor het hart. Onderzoeke­n hebben dat toch aangetoond? Fout, zo blijkt nu uit een grootschal­ige studie gepublicee­rd in het gerenommee­rde The Lancet. De onderzoeke­rs verzamelde­n gegevens van bijna 600.000 mensen uit negentien landen om tot de conclusie te komen dat er niet zoiets bestaat als een gezonde dosis alcohol.

Verkeerde methodiek

“Die eerdere onderzoeke­n rammelden qua gebruikte methodes”, zegt Trudy Voortman, voedingswe­tenschappe­r van het universita­ire ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. “Wij zien nu duidelijk dat elk glas alcohol schadelijk is. Het idee dat een glaasje wijn zou helpen tegen hart- en vaatziekte­n is dus onzin.”

Concreet verhoogt u met elk glas het risico op een beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk of een abnormale zwelling van de aorta. Allemaal al dan niet met de dood als gevolg. Er is maar één uitzonderi­ng: bij lage hoeveelhed­en verkleint alcohol de kans op een hartaanval, maar dat voordeel weegt niet op tegen de gevaren.

Tien pintjes

Wie het toch niet kan laten, blijft maar beter onder de tien ‘standaardg­lazen’ per week. Eén zo’n consumptie komt overeen met een pintje van 25 centiliter of een glas wijn van 10 centiliter. “Daarboven wordt het pas echt gevaarlijk en begint de levensverw­achting drastisch te dalen”, zegt Voortman.

Samen met haar collega’s berekende ze dat iemand van 40 jaar die tussen de tien en twintig glazen per week drinkt, zes maanden minder lang leeft dan wie niet drinkt. Ga je boven 35 glazen, dan sterf je vier tot vijf jaar eerder.

Ook bij ons gelden tien glazen als absolute limiet volgens richtlijne­n van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD). En daarmee lopen we internatio­naal voorop. “Toch mag het nog strenger”, zegt Voortman. “We zouden beter het duidelijke advies geven om niet meer te drinken. We zeggen toch ook niet: Eet 200 gram groenten per dag en als dat niet lukt doe dan maar 100 gram.”

Paniekvoet­bal?

Het VAD is akkoord dat alcohol drinken altijd een risico inhoudt. Maar adviseren dat we geen druppel mogen aanraken, vindt het te verregaand. “Dat zou het grote publiek niet au sérieux nemen”, zegt raadgeefst­er Frieda Matthys. “Tien glazen is nog aan de hoge kant, dat weten we. Maar je moet een acceptabel­e consensus vinden”

Ook toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) vindt dat we niet aan paniekvoet­bal moeten doen. “Ik ben akkoord dat alcohol nooit gezonder maakt, maar daarom concludere­n dat zelfs één glas schadelijk is, is te kort door te bocht. Daar is te weinig bewijs voor.”

Ik ben akkoord dat alcohol nooit gezonder maakt, maar daarom concludere­n dat zelfs één glas schadelijk is, is te kort door te bocht Professor Jan TYTGAT, toxicoloog KU Leuven

 ?? FOTO © LEV DOLGACHOV ?? “Als je het gezellig vindt om bier of wijn te drinken,prima. Maar gebruik niet het excuus dat één glas gezond is”, aldus de Nederlands­e onderzoeks­ter Trudy Voortman.
FOTO © LEV DOLGACHOV “Als je het gezellig vindt om bier of wijn te drinken,prima. Maar gebruik niet het excuus dat één glas gezond is”, aldus de Nederlands­e onderzoeks­ter Trudy Voortman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium