Het Belang van Limburg

Rusland beschuldig­t Britten van ensceneren gifgasaanv­al Syrië

Amerikaans­e defensiemi­nister wil meer tijd voor bewijs

- Luc STANDAERT

De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov heeft vrijdag gezegd dat “speciale diensten van een ander land” de vermoedeli­jke gifgasaanv­al in het Syrische Douma in scène hebben gezet. Volgens het Russisch ministerie van Defensie is dat ander land Groot-Brittannië.

Volgens Lavrov heeft Moskou “onweerlegb­are gegevens” dat de Syrische hulporgani­satie ‘Witte Helmen’ de “mise en scène” in Douma heeft uitgevoerd, en dat “speciale diensten van een Russofoob land” betrokken waren.

Later zei de woordvoerd­er van het Russische ministerie van Defensie bewijzen te hebben dat Groot-Brittannië betrokken was en “tussen 3 en 6 april sterke druk heeft uitgeoefen­d op de Witte Helmen om de implementa­tie van de geplande provocatie te versnellen.”

Mattis op de rem

Maar ondertusse­n zeggen nu ook Amerikaans­e functionar­issen te beschikken over bloed- en urinestale­n van slachtoffe­rs die wijzen op een chemische aanval. Eerder had de Franse president Macron al gezegd dat Frankrijk bewijzen heeft. Toch hadden de Verenigde Staten vrijdagavo­nd nog geen beslissing genomen over represaill­es tegen het Syrische regime van Bashar al-Assad. Ook president Donald Trump heeft enige afstand genomen van zijn oorlogszuc­htige tweets van begin deze week.

Vooral de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis lijkt op de rem te staan. Ook hij is ervan overtuigd dat er chemische wapens zijn gebruikt, maar hij wacht nog op sluitend bewijs over wie verantwoor­delijk was voor de aanval. Hij wil meer tijd nemen om bewijsmate­riaal te verzamelen. Mattis zegt ook dat het risico dat een militaire reactie van het Westen zou kunnen leiden tot een “oncontrole­erbare escalatie” hem zorgen baart. Dat is precies wat de Russische ambassa- deur bij de Verenigde Naties Vassily Nebenzia vrijdag ook zei: “Onze eerste prioriteit is het oorlogsgev­aar afwenden. De situatie gaat niet alleen over Syrië omdat onze troepen daar zijn.”

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag ook zijn Franse collega Emmanuel Macron gewaarschu­wd voor “onbedachtz­ame en gevaarlijk­e acties” in Syrië, die “onvoorzien­e gevolgen” zouden kunnen hebben. Poetin belde vrijdag persoonlij­k naar de Franse president Macron in een poging om de situatie te ontmijnen.

“Druk op Rusland verhogen”

Voor België en Duitsland is enkel een politieke oplossing mogelijk voor het conflict in Syrië en moet een militaire escalatie worden vermeden. Dat hebben minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) en zijn Duitse collega Heiko Maas vrijdag gezegd in Brussel, waar Maas op bezoek was. Reynders wilde zich niet uitspreken over een militaire interventi­e. Zijn Duitse collega was het met hem eens, maar wees er toch op dat het gebruik van chemische wapens “de internatio­nale gemeenscha­p niet onverschil­lig kan laten.” “Dit mag niet zonder gevolg blijven.” Volgens Heiko Maas streeft de internatio­nale gemeenscha­p naar een consensus, maar blijft Rusland dwarsligge­n. “Daarom moeten we de druk op Rusland verhogen.” Na de Duitse kanselier Merkel heeft ook de Nederlands­e premier Mark Rutte vrijdag laten weten dat Nederland niet zal meedoen aan een eventuele militaire actie in Syrië. Tijdens de persconfer­entie na de wekelijkse kabinetsra­ad zei Rutte desgevraag­d: “Daar is op dit moment geen sprake van.” In Groot-Brittannië, dat vrijwel zeker wél wil meedoen aan een Westerse vergelding­sactie tegen Syrië, waarschuwd­en politici van oppositie en meerderhei­d premier Theresa May dat niet te doen zonder voorafgaan­de goedkeurin­g van het parlement. Uit een peiling blijkt immers dat maar 22 procent van de Britten achter eventuele luchtaanva­llen op Syrië zou staan.

 ?? Foto PH ?? De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov
Foto PH De Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium