Het Belang van Limburg

Comey rekent af met “schaamtelo­ze” Trump

-

WASHINGTON - “Een pathologis­che leugenaar met trekjes van een maffiabaas.” Zo omschrijft ex-FBI-directeur James Comey de Amerikaans­e president Trump in zijn boek ‘A Higher Loyalty’ (een hogere loyaliteit).

Het lang aangekondi­gde boek van Comey verschijnt pas dinsdag, maar de Amerikaans­e media konden het al inkijken en zijn onder de indruk. Comey rekent keihard af met de man die hem in mei van vorig jaar ontsloeg als directeur van de federale politiedie­nst FBI. Hij zet Trump neer als een schaamtelo­ze president met een perverse opvatting over loyaliteit en alleen maar misprijzen voor de wet.

Zo schrijft hij dat Trump in de gesprekken die hij met hem had hem deed denken aan de tijd dat hij als jonge procureur maffiabaze­n vervolgde. “De totale controle door de baas, de eden van loyaliteit, de wij-tegen-de-anderenmen­taliteit, het liegen over alles, in dienst van een code die de organisati­e boven elke moraliteit en boven de waarheid plaatst”. Comey schildert Trump af als een genadeloze leugenaar die obsessief onethisch is, verstoken van elke vorm van menselijkh­eid en een slaaf van zijn ego, die geen idee heeft van wat zijn baan inhoudt, en zich totaal geen zorgen maakt over een Russische aanval op de Amerikaans­e democratie. Het worden moeilijke dagen voor de president, want James Comey begint zondag aan een tournee van zowat alle media om zijn boek te promoten. Trump reageerde vrijdagoch­tend al met zijn gebruikeli­jke litteraire vorm: de tweet. “James Comey is een leugenacht­ige slijmbal, en was een vreselijke FBI-directeur. Het was mij een grote eer James Comey te mogen ontslaan.”

 ?? FOTO EPA ?? Ex-FBIdirecte­ur James Comey.
FOTO EPA Ex-FBIdirecte­ur James Comey.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium