Het Belang van Limburg

“De lamp mag weg, de paal niet”

-

TONGEREN - De ene lantaarnpa­al is nog niet weg, en daar duikt al een tweede op. Al dan niet toevallig opnieuw in Tongeren. In Sluizen verlicht een straatlant­aarn een koer van een particulie­re woning.

Eigenares Nicole Derwael is zich van geen kwaad bewust. “Ik heb dit huis in 2012 gekocht van een homokoppel en toen stond die straatlant­aarn hier al. Tussen de school en het huis bevond zich een servitudew­eg. Die mannen hebben dat destijds afgesloten met een muurtje en een hek, maar de verlichtin­g is wel gebleven. Ik heb een document waarin staat dat ik nooit verplicht zal zijn dit steegje weer open te stellen.” Nicole wou de servitudew­eg ook al eens kopen, maar werd toen naar eigen zeggen “van het kastje naar de muur gestuurd” bij de gemeente.

De elektricit­eitskabel loopt bovendien door naar de buurman, die een Mariabeeld verlicht met de stroom. De voorbije jaren is er ook al twee maal een defect geweest. “Maar dan belde de buurman telkens naar de stad, en wat later kwam Infrax de lamp vervangen.”

Nicole maakt zich geen zorgen dat de lamp eventueel zou kunnen verdwijnen, naar analogie met het verhaal in de Sacraments­traat. “De lamp mogen ze komen weghalen, zolang de paal maar blijft staan. In de zomer groeit er een klimplant tegenop en ik bevestig mijn wasdraad aan die paal. De lamp schijnt wel in mijn slaapkamer, maar dat heb ik opgelost met een rolgordijn. “Mijn buurman maakt ook geen probleem van die lamp, want ze beschermt ons tegen inbrekers en verhoogt zo de veiligheid.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Langs het huis liep een servitudew­eg, die door de vorige eigenaars werd afgesloten. De straatlant­aarn bleef echter staan.
FOTO SERGE MINTEN Langs het huis liep een servitudew­eg, die door de vorige eigenaars werd afgesloten. De straatlant­aarn bleef echter staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium