Het Belang van Limburg

Alcoholmis­bruik met polsbandje­s tegengaan

Overpeltse jeugdraad neemt maatregel om minderjari­gen te beschermen

- Sofie GEUSENS / Geert HOUBEN

OVERPELT - Op initiatief van de plaatselij­ke jeugdraad zullen alle organisato­ren van fuiven in Overpelt gaan werken met een uniform polsbandje­ssysteem om de leeftijd van de aanwezigen te controlere­n. De maatregel die alcoholmis­bruik moet tegengaan, komt er nadat begin deze maand in Torhout een dertienjar­ig meisje in het ziekenhuis werd opgenomen met 2.81 promille alcohol in haar bloed.

Het minderjari­ge meisje was flauwgeval­len op een fuif in het West-Vlaamse Torhout. In het ziekenhuis werd vastgestel­d dat ze maar liefst 2.81 promille alcohol in haar bloed had, bijna zes keer meer dan de toegelaten waarde voor een volwassen persoon. Naar aanleiding hiervan heeft de jeugdraad van Overpelt een duidelijke­r alcoholbel­eid uitgewerkt. “De Chiromeisj­es hadden ons dit gevraagd”, zegt Ann Van Dorpe, schepen van Jeugd in Overpelt. “Een van de meest opvallende nieuwe maatregele­n van het nieuwe beleid zijn de gekleurde polsbandje­s, waarmee we vanaf nu starten. Die moeten op de jeugdfuive­n in onze gemeente verwarring voorkomen.”

Nationale richtlijne­n

De Chirojonge­ns en -meisjes van Overpelt voegen meteen de daad bij het woord. “Op onze fuif Nonstoppar­ty vrijdagavo­nd zullen er twee standjes aan de inkom zijn. Aan het eerste tonen mensen hun toegangska­art en aan het tweede vragen we hun leeftijd. Daar krijgen ze dan een blauw bandje als ze tussen 16 en 18 jaar oud zijn en een geel bandje als ze 18 of ouder zijn”, zegt Chiroleide­r Joppe Schilderma­ns. Ook Chiro Nationaal biedt richtlijne­n en tips aan om fuiven in goede banen te leiden. “Het bandjessys­teem is daar een van”, zegt woordvoers­ter Els Van Doren. “Het is een grote hulp, maar we beseffen ook wel dat het systeem niet helemaal waterdicht is.” Ook bij de Scouts en Gidsen Vlaanderen en de KLJ wordt het bandjessys­teem gepromoot. “We geven onze leden de ‘BAR’ mee. Dat staat voor Belangrijk­e Alcohol Richtlijne­n. Daarin staat wanneer en hoeveel er gedronken mag worden. Ook raden we onze leiding aan minstens twee bobchauffe­urs aan te duiden. Wat niet betekent dat de andere leiding zat mag zijn, maar er kan bij jongeren wel eens een pintje gedronken worden”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Overheidsc­ontrole

Om alcoholmis­bruik op te sporen, stuurt de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid ook jonge controleur­s op pad. “Zij moeten de jongeren op heterdaad betrappen door observatie­s”, zegt Paul Van Den Meerssche van Volksgezon­dheid. In 2017 werden er zo 5.200 controles op alcoholmis­bruik uitgevoerd. Daarvan waren er 327 op jeugdfuive­n. In 75 gevallen waren de organisato­ren niet in orde. “Dan wordt er meestal een proces-verbaal opgesteld. Aan meerderjar­igen die alcohol doorgeven aan min-zestienjar­igen geven we een waarschuwi­ng.” De controleur­s kunnen gerichte controles doen. “Als er sterke drank vermeld wordt in de naam van de fuif, letten we extra op. Dan gebeuren er vaak overtredin­gen” zegt Van Den Meerssche. “Maar we merken wel dat jeugdveren­igingen steeds meer inzetten op een goed alcoholbel­eid en een duidelijk systeem gebruiken tijdens hun evenemente­n.”

 ?? FOTO SB ?? Om alcoholmis­bruik bij minderjari­gen te voorkomen, voeren jeugdfuive­n in Overpelt een bandjessys­teem in.
FOTO SB Om alcoholmis­bruik bij minderjari­gen te voorkomen, voeren jeugdfuive­n in Overpelt een bandjessys­teem in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium