Het Belang van Limburg

30.000 extra gezinnen in

Waarom we dringend werk moeten maken van compactere woonvormen

- Dominiek CLAES

Limburg krijgt er tegen 2030 niet alleen 30.000 inwoners bij, maar ook evenveel gezinnen. Dat heeft huiseconoo­m Roel Helgers van woonprojec­tontwikkel­aar Matexi becijferd op basis van officiële bronnen zoals Statbel en het Federaal Planbureau. Die gezinnen zullen een stuk kleiner worden. “Limburg gaat een flinke inhaalbewe­ging maken en moet daarom dringend werk maken van het hervormen van zijn woningpark: we moeten gaan naar meer compacte en energiezui­nige woningen”, zegt Roel Helgers. “Want Limburgers nemen voor wonen en leven van alle Vlamingen de meeste ruimte in beslag.”

Matexi is de Belgische marktleide­r voor de ontwikkeli­ng van woonprojec­ten. Bij ons is het bedrijf onder meer bekend van het Hasseltse woonprojec­t Quartier Bleu, samen met Château Real Estate van de familie Onclin. Om de woon-trends voor de toekomst goed te kunnen inschatten, hebben ze marktecono­om Roel Helgers in huis. Hij hield voor Het Belang van Limburg de situatie voor Limburg langs alle kanten tegen het licht. Limburg mag tegen 2030 zo’n 30.000 inwoners extra verwachten. Dat is met 3,55 procent een relatief beperkte stijging, vergeleken met bijvoorbee­ld provincies Vlaams- en Waals-Brabant, waar bevolkings­toenames rond 8 procent worden verwacht. Enkel in West-Vlaanderen is de stijging met 2,62 procent nog beperkter.

Kleinere gezinnen

Het merkwaardi­ge is dat Limburg tegen 2030 ongeveer evenveel extra gezinnen zal tellen: 29.485 om precies te zijn, volgens het Federaal Planbureau. “Dat betekent dat de gezinnen in Limburg tegen die tijd een stuk kleiner zullen worden”, stelt Roel Helgers. “Dat heeft vooral te maken met de sterke vergrijzin­g die we hier verwachten, waardoor ook het aantal alleenstaa­nden fors zal toenemen.” Een aantal cijfers bevestigt die verwachtin­g. De gemiddelde leeftijd in Limburg bedroeg begin vorig jaar 42,3 jaar. “Een hoge score in vergelijki­ng met andere Vlaamse provincies. Limburg telt minder mensen in de categorie tot 30 jaar, en vooral meer mensen in de groep tussen 45 en 70 jaar. Tegen 2030 zal het aantal 60-plussers hier sterk toenemen”, aldus Helgers. Op dit ogenblik zijn de Limburgse gezinnen nog redelijk groot. Een huishouden bestaat hier uit gemiddeld 2,42 personen. In de rest van Vlaanderen is dat 2,35. “Dat lijkt een minieme afwijking, maar in de praktijk is dat een hemelsbree­d verschil”, merkt Helgers op. Tegen 2030 maakt Limburg een flinke inhaalbewe­ging, en zal het gemiddelde gezin 2,32 leden tellen. In Vlaanderen zal dat 2,31 leden zijn. “Op dit moment kent Limburg nog een onderverte­genwoordig­ing van het aantal alleenstaa­nden en een oververteg­enwoordigi­ng van het aantal driepersoo­nsgezinnen. Maar dat verschil zal dus snel uitvlakken.”

Grote voet

De Limburger leeft, woont en werkt bovendien op grote voet. “Het mag dan met 23 procent ‘groen en recreatie’ de groenste provincie zijn, de Limburgers nemen om te leven en te wonen ook het meeste ruimte in beslag”, zegt Helgers. 30 procent van de Limburgse ruimte wordt momenteel in beslag genomen door de mens. Enkel West-Vlaanderen scoort lager. “Dat is maar liefst 842 m2 woon- en leefruimte per Limburger, een pak meer dan elders in Vlaanderen.”

Dat uit zich ook in het aantal open (43%) en halfopen (23%) bebouwinge­n, waarmee Limburg het hoogste van alle Vlaamse provincies scoort. “Vooral het torenhoge aantal open bebouwinge­n springt in het oog”, zegt Helgers. “In Vlaanderen ligt dat aandeel op slechts 28,5 procent.”

 ?? SVEN DILLEN ?? Roel Helgers (links) en Tom Van Becelaere van Matexi.FOTO
SVEN DILLEN Roel Helgers (links) en Tom Van Becelaere van Matexi.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium