Het Belang van Limburg

“Overtuigd dat ik als back volwaardig­e speler in eerste kan blijven”

Minister Vandeput en legertop sluiten rangen bij audits F-16

- Jan BEX

BRUSSEL - “Er zijn geen aantoonbar­e profession­ele fouten gemaakt. In volle heisa was mijn eerste oordeel dat er op zijn minst inschattin­gsfouten in het leger zijn gebeurd. Maar dat trek ik nu in.” Minister Steven Vandeput (N-VA) en Defensie sloten vrijdag voor het parlement weer opmerkelij­k de rangen bij de toelichtin­g van de eerste beknopte (interne en externe) onderzoeks­resultaten over het omstreden Lockheed Martin-rapport. Dat rapport stelde dat de Belgische F-16’s mogelijk langer kunnen vliegen. Veel vragen zijn echter nog onbeantwoo­rd.

Een in alle haast, in minder dan 26 uur, samengeroe­pen parlementa­ire commissie Landsverde­diging zou vrijdagmid­dag – in volle paasreces – eindelijk de antwoorden krijgen op de vraag of topofficie­ren bij luchtmacht en Material Resources bewust informatie hadden achtergeho­uden over de mogelijke levensduur­verlenging van de F-16’s.

In april 2017 en tijdens een update in februari 2018 had Lockheed Martin in een simulatie, op basis van bestaande vluchtgege­vens, geconclude­erd dat de carrosseri­e van de Belgische F-16’s langer meekan dan de altijd vooropgest­elde 8.000 vlieguren. Reden: Defensie heeft al die jaren relatief ‘voorzichti­g’ gevlogen. Informatie in een miljardend­ossier die toch ook interessan­t om weten is voor chef Defensie generaal Compernol, en zéker voor bevoegd minister Steven Vandeput. Maar die werden niet geïnformee­rd over het bestaan van die studie, zo wordt tot nu bij hoog en bij laag geargument­eerd. “Het was handig geweest om het te weten, maar op basis van wat ik nu weet was er geen inschattin­gsfout”, zei Vandeput in de commissie.

“Kritische blik ontbrak”

Er waren uiteindeli­jk drie toelichtin­gen bij een samenvatti­ng van amper zeven pagina’s over drie geheime rapporten. De volledige rapporten mogen de parlements­leden pas maandag inkijken. Zonder gsm of camera, enkel met pen en papier. Dat zorgde uiteraard voor gemor. Vrijdag moesten de parlements­leden het voorlopig stellen met luitenant-generaal Henk Robberecht die het interne onderzoek toelichtte, Ann Schoubs van de Federale Interne Audit-dienst over de externe audit, en luitenant-generaal Rudy Debaene die de antwoorden verduideli­jkte van de Amerikaans­e luchtmacht na een vraag van Vandeput hoe België die studies van Lockheed Martin nu moest inschatten. Robberecht: “Er zijn geen aanwijzing­en van een bewuste strategie om die informatie niet te delen. Men vond deze studie niet relevant. Wel werd er te weinig gebruik van gemaakt om dit buiten de eigen hiërarchie te bediscussi­ëren via de zogenaamde intermach- ten. Een gezonde kritische blik op het eigen functioner­en ontbrak.” Robberecht gaf ook aan dat na een parlementa­ire vraag in februari 2018 – dus voor de heisa – een staflid van Defensie een kabinetsli­d van Vandeput op de hoogte had gebracht over de studie, “maar dat die onbruikbaa­r was”. Ann Schoubs van de Federale Interne Auditdiens­t bevestigde grotendeel­s: “We hebben geen inbreuk vastgestel­d op wetten of interne regels binnen Defensie. Geen sprake van integritei­tsschendin­g.” Al gaf zij ook aan dat Defensie wel beter aan haar interne en externe communicat­ie moet werken. Luitenant-generaal Rudy Debaene: “Het System Program Office (SPO) van de Amerikaans­e Luchtmacht stelt dat de bevindinge­n van Lockheed Martin enkel van toepassing zijn voor F-16’s waarvan zo goed als alle vluchtgege­vens zijn opgeslagen. Over de gehele levensduur van onze vloot hebben we maar 20 procent gegevens terwijl 90 procent vluchtgege­vens wenselijk is. Niemand binnen Defensie zal op basis hiervan zijn handtekeni­ng willen plaatsen om onze F-16’s langer dan 8.000 uren te laten vliegen.” Kortom, de studie was niet relevant.

“Leger doet aan politiek”

De oppositie, met voorop Dirk Van der Malen (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen), gaat uiteraard niet akkoord. De Vriendt: “Deze studie maakt op zijn minst duidelijk dat we hoe dan ook iets langer kunnen vliegen. Over deze informatie beslissen specialist­en nu dat die kennis niet relevant is. Dat is oordelen in onze plaats. Hier doet Defensie aan politiek. Dit alles doet toch denken aan een doofpot. Dit is bitter. Dit gaat over vertrouwen en dat vertrouwen in Defensie is gebroken. Defensie zal

de politiek nog nodig hebben en zal dan de prijs betalen.”

Dinsdag komt de commissie samen om verder te debatteren nadat ze wel de rapporten heeft kunnen inkijken. Woensdag kan de commissie dan dertig betrokkene­n verhoren. Het verzoek om Amélie Derbaudren­ghien (de echtgenote van premier Michel) te verhoren als defensiead­viseur van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), werd ingetrokke­n door cdH, meldde commissiev­oorzitter Karolien Grosemans (N-VA).

“Werkhervat­ting langdurig zieken niet langer bestraft” Er zijn geen aantoonbar­e profession­ele fouten gemaakt. In volle heisa was mijn eerste oordeel dat er op zijn minst inschattin­gsfouten in het leger zijn gebeurd. Maar dat trek ik nu in

Steven VANDEPUT (N-VA)

Minister van Defensie

 ??  ??
 ?? Foto BART DEWAELE ?? Minister Steven Vandeput, met rechts luitenantg­eneraal Henk Robberecht. “Er zijn geen aanwijzing­en van een bewuste strategie om de informatie niet te delen”, zegt die.
Foto BART DEWAELE Minister Steven Vandeput, met rechts luitenantg­eneraal Henk Robberecht. “Er zijn geen aanwijzing­en van een bewuste strategie om de informatie niet te delen”, zegt die.
 ??  ?? Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) past een omstreden maatregel voor werkhervat­ting door langdurig zieken aan. Door een veranderin­g van de berekening­smethode kreeg wie na ziekte bijna voltijds weer aan de slag ging, veel minder...
Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) past een omstreden maatregel voor werkhervat­ting door langdurig zieken aan. Door een veranderin­g van de berekening­smethode kreeg wie na ziekte bijna voltijds weer aan de slag ging, veel minder...
 ?? FOTO PHN ?? Dirk Van der Maelen (sp.a).
FOTO PHN Dirk Van der Maelen (sp.a).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium