Het Belang van Limburg

“Seksfilmpj­es van koppeltjes gaan rond op school”

-

Niemand die beter weet wat er leeft bij de jeugd, dan de jeugd zelf. Daarom voerden we een klasgespre­k over sexting met de vijfdejaar­s van Humaniora Kindsheid Jesu in Hasselt. Leerlingen van zestien of zeventien jaar die de voorbije jaren allemaal wel al eens een pikante foto ontvangen hebben. Of op z’n minst gezien.

Eén van de jongens steekt meteen van wal: “Ik heb foto’s gevraagd aan een meisje dat ik van op kamp kende. Ze was niet zo knap: we lachten haar uit. Ze heeft een foto van haar borsten gestuurd en die heb ik via Snapchat doorgestuu­rd naar vrienden. Ze was daar niet blij mee. Ze dreigde dat ze met dingen van mij naar buiten zou komen. Ze zou haar broer op mij afsturen. Ik was ook bang dat ze naar de politie zou gaan en ben gestopt.”

Naakt

Na zijn verhaal volgt het ene na het andere voorbeeld van foto’s of video’s die op school rondgingen. Of gaan. “Met meisjes van ons jaar is ongeveer hetzelfde gebeurd”, klinkt het. “Zo’n foto gaat rond en daar wordt eens mee gelachen. Meer niet. Een paar jaar geleden was dat anders. Toen was dat nieuw, hadden wij nog nooit een meisje naakt gezien. Als we dan een foto zagen, ging die rond en bleef die rondgaan. Dan was het meer drama. We waren dat niet gewoon, we waren kinderacht­iger. Nu is dat veel normaler allemaal.”

Gefilmd

Al zijn er ook verhalen die verdergaan. En waarvan de hele klas meteen weet waarover het gaat. “Er zijn seksfilmpj­es van koppeltjes die rondgaan”, zegt een meisje. “Zo is er een filmpje van een meisje terwijl ze haar lief aan het pijpen is. Hij heeft dat gefilmd. Het filmpje is gemaakt toen ze in het derde zaten, een jaar later is het rondgegaan. De hele school wist dat en je zag dat ze zich schaamden.” “Meestal waait zoiets wel over”, zegt een van de jongens. “Iedereen lacht eens en één of twee maanden later is iedereen dat weer vergeten.”

“Dat vind ik niet”, reageert een meisje. “Als ik hen tegenkom, moet ik daar altijd aan denken.” Haar vriendin knikt. “Zo is er een meisje dat meer dan honderd foto’s van zichzelf naar verschille­nde jongeren heeft gestuurd. Foto’s waar je álles op zag. Toen heeft de hele klas zijn gsm moeten afgeven om te kijken wie die foto’s allemaal had en is de politie er zelfs bijgehaald. Als ik haar zie, denk ik toch nog steeds: oh, dat is die van die foto’s.”

De meeste voorbeelde­n die de leerlingen geven, gaan over meisjes. “Het zijn altijd dezelfde soort meisjes: van wie je weet dat ze niet twee keer nadenken”, oordelen ze. “Ik denk dat het vooral onzekere meisjes zijn, die foto’s sturen om bevestigin­g te krijgen”, zegt een van de leerlingen. Al zijn het soms ook jongens die slachtoffe­r worden: “Een jongen van het tweede werd bedreigd door zijn leiding van de jeugdbeweg­ing en moest foto’s maken”, vertellen verschille­nde klasgenote­n door elkaar. “Zo is er een foto die rondging, waarop hij een tandenbors­tel in zijn reet stak. Ook hij is naar de politie gegaan.”

Berichtjes

Zowel de jongens als de meisjes van de klas zeggen dat ze nog nooit een pikante foto of een naaktfoto van zichzelf hebben verstuurd. Ook niet naar hun lief. “Berichtjes wel, maar foto’s niet”, vertellen de meisjes. “Jongens vragen wel eens om een naaktfoto te sturen, maar dat is dom. Je weet dat die sowieso wordt doorgestuu­rd.” “Als koppel is dat toch niet nodig”, reageert iemand. “Als je er nog niet klaar voor bent, gebeurt er niets. En als je wel klaar bent, dan doe je het toch gewoon in het echt. Daar heb je toch geen gsm voor nodig.”

Eén van de meisjes heeft ook al ongevraagd een dick pic (een foto van een penis in erectie, red.) ontvangen. “Via Snapchat”, schatert ze. “Als je zo ineens een foto krijgt, dat is schrikken. Ik heb gedaan alsof ik niets gehad heb.” “Ik ken een meisje dat verschille­nde dick pics van een jongen kreeg”, zegt een klasgenote. “Hij stuurde ook filmpjes waarop hij zichzelf aan het aftrekken was. Uit het niets. Ze heeft gevraagd om daarmee te stoppen.”

Experts geven wel eens de tip om onherkenba­ar aan sexting te doen. “Als een foto zonder hoofd wordt rondgestuu­rd, wordt er bijgezet wie het is”, reageren ze allemaal. “Dan weet de hele school het ook. Of je hoofd er nu op staat of niet, als je weet dat er foto’s van jou rondgaan, dan vreet dat aan je.” Verschille­nde leerlingen geven aan dat ze het thuis wel eens over sexting hebben met hun ouders. “Mijn mama heeft al eens gezegd dat het niet zo verstandig is om te doen”, zegt een meisje. “Mijn mama heeft daar nog niks over gezegd. Ze vertrouwt mij. Ze weet wel dat ik geen dick pics verstuur”, lacht een jongen. “Ik mag mijn gsm niet mee naar boven nemen”, reageert een klasgenoot. “Zo zijn ze zeker dat ik dat niet doe.” “Twee jaar geleden, in mijn vorige school, hadden zeven jongens van mijn klas een groepschat gemaakt met 550 foto’s van meisjes van onze school en andere scholen”, vertelt één van de jongens. “Je moest betalen om in de groep te mo-

.Lees verder blz. 4

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium