Het Belang van Limburg

Genk in z’n blootje

-

Het was aan curator Jee Kast om een selectie te maken uit de cartoons die het waard zijn tentoonges­teld te worden. En wat blijkt: er zijn door de jaren heen een massa tekeningen en ontwerpen gemaakt waarin de Genkse actualitei­t op de korrel wordt genomen. “Het idee om een cartoonfes­tival of -expo te organisere­n komt oorspronke­lijk van tekenaar Knarr (Jos Seré nvdr)”, zegt Jee Kast. “Hij heeft ook een sterke satirische kijk op de politiek. In totaal heb ik 270 werken in samenspraa­k met de cartoonist­en geselectee­rd en die verdeeld over zo’n veertig meter wand. Elk stukje wand is opgebouwd rond een thema. Komen onder meer aan bod: politiek, eten, Ford, muziek, natuur, diversitei­t, voetbal en het mijnverled­en. Genk is echt wel een dankbare stad om er cartoons rond uit te werken. Het is een stad van mogelijkhe­den en teleurstel­lingen. Een deel van de geschieden­is zal altijd wel actualitei­t blijven. We blikken terug op veertig jaar geschieden­is.”

Als blikvanger van de tentoonste­lling werkte Knarr een tekening (rechts) uit met daarin dansende schepenen Angelo Bruno (Pro Genk), Anniek Nagels (CD&V), Ali Caglar (CD&V), Kathleen Parthoens (CD&V) en burgemeest­er Wim Dries (CD&V) in hun blootje. Wat ze zelf van hun getekende versie vinden is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat het werkje op sociale media gretig gedeeld wordt en als aankondigi­ng van het cartoonfes­tival al flink haar werk heeft gedaan.

→ De tentoonste­lling is tot en met 6 mei dagelijks toegankeli­jk tussen 14 en 18 uur (behalve op maandag en dinsdag). Op 1 mei van 10 tot 18 uur in The Gallery in de Molenstraa­t 7.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium