Het Belang van Limburg

“Betere kaarten dan vorig jaar”

Marc Goossens sloot vorig jaar af met zege

-

In Valencia schiet dit weekend de Euro Nascar op gang. Een EK dat steeds Belgischer kleurt, want liefst tien landgenote­n komen aan de start en de finale vindt plaats op Zolder. Marc Goossens sloot daar het vorige seizoen af met een overwinnin­g en wil op dat elan voortbordu­ren.

De Europese Nascar blijft gestaag groeien. Alle tenoren van vorig jaar zijn weer van de partij en de opvallends­te nieuwkomer is de Amerikaan Bobby Labonte, een legende in Amerika die Nascarkamp­ioen werd in 2000 en het op zijn 53ste nog leuk vindt om in Europa voor een titel te strijden. Het geeft de Europese tak van Amerika’s grootste vorm van autosport over de plas meer aanzien.

Marc Goossens: “Tot twee weken geleden hebben we nog gepraat om Bobby in ons team te laten rijden, maar de tijd was te kort om het rond te krijgen. Bobby is nu tv-commentato­r op Fox en verblijft veel in Europa omdat zijn dochter in Engeland woont. Daarom zocht hij nu een volledig programma in Europa. Het zal de Euro Nascar een boost geven, we zullen in Amerika meer in the picture komen.”

Zie je in hem een titelkandi­daat?

“Daarvoor kijk ik toch eerder naar dezelfde namen als vorig jaar: kampioen Alon Day, Anthony Kumpen, Frédéric Gabillon, Borja Barcia, Stienes Longin misschien ook. En ik reken mezelf daar ook bij.”

Wordt de Euro Nascar je hoofdprogr­amma?

“De voorbije jaren moest ik altijd een paar races missen omdat ik een programma had in Amerika. Nu heb ik geen clashes in mijn agenda en ben ik er voltijds bij. Dat kan alleen maar helpen. Ons team, Braxx Racing, is de voorbije winter sterk gegroeid. We hebben drie auto’s in plaats van twee en we hebben ingenieur Bill Riley - een grote naam waarmee ik al twintig jaar samenwerk in Amerika - overtuigd om voor elke race af te zakken. Daarmee moeten we vanaf nu een constante rol van betekenis spelen.”

Zou het kunnen dat jouw laatste titel die met Rudi Penders in de Belcar was? Dat is al van 2002 geleden.

“Nu heb je me iets in mijn hoofd gestopt. Dat is een leuke challenge. Vorig jaar heb ik enkele manches gemist, maar in Brands Hatch was ik vierde en derde, in Franciacor­ta derde en tweede en in Zolder tweede en eerste. Het ging in stijgende lijn, en dit jaar hebben we nog betere kaarten. We zullen niet overal winnen, maar dat hoeft ook niet. Alon Day zat vorig jaar constant in de top vijf, maar in de semi finals en in de final in Zolder sloeg hij toe. Zo word je kampioen. Dat is dus ook mijn plannetje: in het begin constant meedraaien en verstandig blijven als het close racing is, om dan mijn stempel te drukken in Hockenheim en Zolder.”

BELGEN IN EURO NASCAR: Elite 1: #11 Stienes Longin, #24 Anthony Kumpen, #78 Jerry De Weerdt, #91 Marc Goossens. Elite 2: #2 Maxime Pampel, #24 Guillaume Dumarey, #50 Diederik Ceyssens, #77 Guillaume Deflandre, #78 Jerry De Weerdt, #90 Pedro Bonnet, #91 Tom Boonen.

KALENDER EURO NASCAR: 14-15/4 Valencia (Spa), 19-20/5 Franciacor­ta (Ita), 9-10/6 Brands Hatch (Eng), 30/6-1/7 Tours (Fra), 15-16/9 semi-finals in Hockenheim (Dui), 20-21/10 finals in Zolder.

 ?? FOTO'S HBVL ?? De bolide van Marc Goossens (Elite 1) en Tom Boonen (Elite 2).
FOTO'S HBVL De bolide van Marc Goossens (Elite 1) en Tom Boonen (Elite 2).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium