Het Belang van Limburg

Ramkrakers aan de haal met nepwapens

- Zahra BOUFKER

De politie spoort drie mannen op die vrijdagoch­tend rond 3.45 uur met hun BMW 1 binnenrede­n in modelbouww­inkel ‘Cara Cars’ in Zonhoven. De dieven graaiden een 20-tal airsoftwap­ens uit de rekken, laadden de buit in en reden dan weg met hun zwarte auto. Die werd rond 6.30 uur op het Thor Park in Waterschei teruggevon­den. De auto was volledig uitgebrand.

Bij de hulpdienst­en kwam vrijdag rond 6.15 uur een oproep binnen van een autobrand ter hoogte van de Brico in Waterschei. Het voertuig stond in lichterlaa­ie. Snel bleek dat het om de auto ging die tweeënhalf uur eerder was gebruikt bij een ramkraak op modelbouww­inkel Cara Cars op de Molenweg in Zonhoven.

Replica’s

Glenn Cara (40), eigenaar van Cara Cars, woont niet bij zijn zaak, maar werd even voor 4 uur opgebeld door de bewoners van het appartemen­t boven zijn winkel. Toen hij aankwam, was de politie al ter plaatse. Pas na het sporenonde­rzoek, zo rond 7 uur, mocht hij naar binnen. “De ravage in de winkel is enorm. We missen twintig airsoftwap­ens en een drietal perslucht airguns van bete- re kwaliteit. Het zijn replica’s die net echt lijken. Eigenlijk dienen ze voor een soort paintballs­pel en zijn daarom vrij verkrijgba­ar. In totaal is de buit goed voor zo’n 15.000 euro. De daders gingen heel gericht te werk. Ze zijn niet eens aan de kassa geweest.” Glenn kreeg alvast veel steun van zijn buren. Eric Seedo en Charmaine Sabajo wonen samen met hun drie kinderen boven de modelbouww­inkel. Zij hoorden alles gebeuren en brachten de uitbater op de hoogte. Charmaine is er nog niet van bekomen. “Onze slaapkamer bevindt zich juist boven de winkel. Ik schoot wakker omdat ik lawaai hoorde. Eerst dacht ik dat het een levering van de bakker was. Toen ik hen hoorde roepen ‘opschieten’, ‘nu wegwezen’ wist ik dat er meer aan de hand was. Mijn man Eric liep naar buiten. Maar nog voor mijn man aan de voorkant stond, hoorde ik de auto wegscheure­n”, zegt Charmaine.

De dieven hadden een geweer vast en riepen naar mijn vrouw ‘zwijg of ik schiet’ Michaël CREMERS Ooggetuige

Geweer

Ook Michaël Cremers en zijn hoogzwange­re vrouw Birgit Obieglo die bakkerij Copain & Co uitbaten, zagen alles gebeuren. “We hoorden een knal. Mijn vrouw deed het raam open om te kijken wat er gaande was. De ramkrakers waren achterwaar­ts ingereden op de etalage. De dieven hadden een geweer vast en riepen naar mijn vrouw ‘Zwijg of ik schiet’. We hebben onmiddelli­jk het raam dicht gedaan en de politie verwittigd. We hebben hier al twintig jaar een bakkerij en nog nooit iets meegemaakt. Maar het afgelopen jaar was bewogen: een inbraak in de krantenwin­kel, een overval op broodjesza­ak Pitstop en nu deze ramkraak. Ongelofeli­jk.”

 ?? FOTO ZB ?? Glenn Cara toont een nepwapen. “De daders gingen heel gericht te werk. Ze zijn niet eens aan de kassa geweest.”
FOTO ZB Glenn Cara toont een nepwapen. “De daders gingen heel gericht te werk. Ze zijn niet eens aan de kassa geweest.”
 ?? FOTO ZB ?? De ramkrakers reden met hun BMW achterwaar­ts in op de etalage.
FOTO ZB De ramkrakers reden met hun BMW achterwaar­ts in op de etalage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium