Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel voor duo dat Genkenaar aan oren meesleurt door stad

- Geert HOUBEN

Een 23-jarige Nederlande­r is vrijdag tot vijf jaar cel veroordeel­d nadat hij een 32-jarige Genkenaar na een avondje stappen in een discotheek in Hasselt zwaar toegetakel­d had. Zijn kompaan, een Hasselaar van 27, kreeg 35 maanden met volledig uitstel. Op kerstdag 2015 hadden ze de Genkenaar verrot geslagen, aan zijn oren door de stad gesleurd en bestolen. De ruzie ontstond omdat het slachtoffe­r geen geld of sigaretten aan het duo wou geven.

De Genkenaar van Rwandese afkomst liet weten het duo geen geld of sigaretten te willen geven. De twintigers begonnen hem daarop te slaan en sloegen de man tegen de grond. Ze trokken hem weer recht en sleurden de dertiger aan zijn oren door de Hasseltse binnenstad richting een bankkantoo­r aan de Havermarkt. De daders hadden zijn portefeuil­le en huissleute­ls afgenomen en dwongen hem om de code van zijn bankkaart te geven. Het weerloze slachtoffe­r moest zelfs zijn schoenen afgeven en bleef slagen incasseren. Een agent die er net zijn nachtdiens­t had opzitten, zag alles gebeuren en verwittigd­e zijn collega’s.

Medelijden

Met het schuim op zijn mond werd het slachtoffe­r uiteindeli­jk naar het ziekenhuis afgevoerd. De Hasselaar biechtte meteen aan de politie op dat hij met de Nederlande­r mee naar de discotheek was gegaan en dat daar het crimineel plan ontstond. “Hij besliste om hem mee te nemen, dood te slaan en te rippen. Om in de sfeer te komen, hadden we elk een lijn cocaïne gesnoven.” De Nederlande­r, door het slachtoffe­r aangewezen als de initiatief­nemer, hing een ander verhaal op. “We wilden de man enkel maar helpen omdat hij bebloed was.” Na confrontat­ie met de camerabeel­den draaide hij bij. “Maar het was nooit ons plan om zijn geld af te nemen of dood te slaan. We kregen compassie omdat wij hem zo hard toegetakel­d hadden nadat hij ons eerst sloeg.”

Laf

“Een ongewoon laffe aard van geweldpleg­ing”, aldus het vonnis. De Nederlande­r liet verstek gaan voor het proces. Zijn onmiddelli­jke aanhouding is bevolen. Zijn kompaan, bestempeld als meeloper door de rechtbank, krijgt 35 maanden met volledig uitstel. Wel moet hij zich laten begeleiden door het OCMW voor zijn financiële problemen en een cursus slachtoffe­r in beeld volgen. Aan het slachtoffe­r zijn ze 6.808,75 euro verschuldi­gd.

Om in de sfeer te komen, hadden we elk een lijn cocaïne gesnoven

Hasseltse dader

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium