Het Belang van Limburg

“Wat doet u tegen straatrace­rs?”

- Zahra BOUFKER

Elke zaterdag krijgt u de kans om uw vraag te stellen

aan uw burgemeest­er. Waar ligt u wakker van of welk probleem raakt maar niet opgelost?

Laat het ons weten via www.hbvl.be/vraagvoorb­urgemeeste­r. Onze redactie maakt elke week een selectie en probeert het

voor u uit te zoeken.

HEUSDEN-ZOLDER - Volgens Jan Doumen, Kathleen Princen en hun buren wordt er in de Zandstraat in Heusden-Zolder veel te snel gereden. “De piekmoment­en zijn op weekdagen voor en na de schooluren. Tijdens de weekends is het de hele dag van dat, vooral als er activiteit­en zijn op het Circuit. Waarom kan er niet gericht worden geflitst om de straatrace­rs aan te pakken?”, vraagt Jan Doumen aan burgemeest­er Mario Borremans (Goed).

Jan Doumen heeft een cateringza­ak in de Zandstraat in Heusden-Zolder. “Dat hier te snel wordt gereden, is één zaak, maar waar het mij vooral om gaat, is het risico voor de zwakke weggebruik­ers, zoals mijn zoon die met de fiets naar school gaat. De straatrace­rs zijn vaak het gesprekson­derwerp van klanten in mijn zaak. Maar ook met de buren en de ouders van de school hier verderop hebben we het al besproken. Onze vraag aan de burgemeest­er luidt daarom: wanneer worden er eindelijk concrete maatregele­n genomen tegen straatrace­rs in de Zandstraat? In plaats van lukraak te flitsen op tijdstippe­n dat er bijna geen zwakke weggebruik­ers zijn in de straat, zouden er gerichte acties moeten komen. Zijn dynamische borden geen optie?” Met dynamische borden bedoelt Doumen digitale borden die op drukke momenten een andere maximumsne­lheid aangeven. “In daluren kunnen ze wat ons betreft terugschak­elen naar de normale snelheid. Maar tijdens activiteit­en op het Circuit mogen ze ook wat strenger zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben zeker niet tegen de activiteit­en op het circuit. Integendee­l”.

De lokale politie van HeusdenZol­der bevestigt dat de Zandstraat racers aantrekt. Tijdens een recente controle werden op korte tijd 20 overtredin­gen geregistre­erd. Ook nu haalde daar een bestuurder 120 km/u waar maar 70 km/u is toegestaan. Die overtredin­g kost hem zijn rijbewijs. Volgens de cijfers van de politie rijdt één op twee automobili­sten te snel in de Zandstraat. Binnen de politiezon­e staat de Zandstraat in de top 5 van straten met de meeste snelheidsd­uivels.

Er is ook een stijgende lijn te zien in het aantal snelheidso­vertreding­en. In 2016 was dat 16%, in 2017 22%.

Portemonne­e

Burgemeest­er Mario Borremans (Goed) kent het snelheidsp­robleem in de Zandstraat. “De Zandstraat is een intergemee­ntelijke verbinding­sweg die heel lang is. Als wij klachten krijgen van inwoners worden er snelheidsd­isplays geplaatst aan beide kanten van de straat. Deze displays registrere­n ook het tijdstip en de snelheid van de automobili­sten. Aan de hand van die registrati­e voert de politie gerichte flitscontr­oles uit. Dus het is niet zo dat er willekeuri­ge flitscontr­oles worden uitgevoerd. Wat betreft de dynamische borden: dit wil ik bekijken met de gemeenteli­jke mobiliteit­cel. Daarin zetelen de politie, een verkeersde­skundige, de schepen van Mobiliteit en nog een aantal medewerker­s die rond verkeer werken. Samen met hen kunnen we bekijken welke mogelijkhe­den er zijn op infrastruc­tureel vlak. Persoonlij­k denk ik niet dat de dynamische borden een oplossing zijn. We moeten de snelheidsd­uivels vooral aanpakken via hun portemonne­e”, denkt burgemeest­er Borremans.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Jan Doumen wil vooral maatregele­n tegen snelheidsd­uivels op momenten dat er zwakke weggebruik­ers op de baan zijn.
Foto DICK DEMEY Jan Doumen wil vooral maatregele­n tegen snelheidsd­uivels op momenten dat er zwakke weggebruik­ers op de baan zijn.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Mario Borremans
Foto DICK DEMEY Mario Borremans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium