Het Belang van Limburg

“Gelukkig vriest het niet”

Ouders kamperen voor een plaatsje op Agnetencol­lege

- Geert VAN BAELEN

Ouders van een 25-tal kinderen kamperen sinds vrijdag aan de nieuwbouw van het Agnetencol­lege in Peer. Een aantal dat dit weekend waarschijn­lijk nog zal oplopen. Ze willen zich zo verzekeren van een plaatsje voor hun kind in het eerste middelbaar wanneer maandag om 10 uur de inschrijvi­ngen starten voor volgend schooljaar.

Het Peerse Agnetencol­lege, dat in 2016 een gloednieuw­e scholencam­pus in gebruik nam, lijkt te worstelen met het eigen succes. De school zag op twee jaar tijd het leerlingen­aantal exploderen van 600 naar meer dan 800, waarmee de capaciteit­slimiet voor het nieuwe gebouw al in zicht komt. Het schoolbest­uur zag zich dan ook genoodzaak­t om het aantal inschrijvi­ngen in het eerste leerjaar te beperken tot 168 leerlingen, van wie 144 leerlingen in de A-stroom en 24 in de B-stroom. Na de voorrangsp­eriode voor kinderen van schoolpers­oneel of kinderen die al een broer of zus op het Agnetencol­lege hebben, is het aanbod nu al gehalveerd tot 77 beschikbar­e plaatsen voor de A-stroom. In de B-stroom zijn er nog 21 plaatsen over en is de situatie niet zo prangend. Enkele ouders kozen vrijdag al het zekere voor het onzekere en nestelden zich in de schaduw van de schoolgebo­uwen om maandag bij de start van de inschrijvi­ngen zeker niet te laat te zijn. “We zouden in september heel graag ons zoontje hier naar school sturen, en later ook zijn jongere broer”, stelt Stefan Nelissen (45) uit het Peerse Wauberg. “Zelf wil mijn zoon ook niet liever. Deze school ligt op een veilige afstand van thuis. Zo kan hij met de fiets naar school.” Het was de voorbije week afwachten of er kampeerder­s zouden opduiken. “De voorbije dagen heb ik de kat uit de boom gekeken. Toen ik dan deze namiddag de eerste ouders zag opduiken met kampeerspu­llen, kon ik niet achterblij­ven. Ik wil maandag niet uit de boot vallen. Als ik door drie keer te overnachte­n de toekomst van mijn zoontjes kan veiligstel­len, dan doe ik dat.” De ouders zullen dit weekend zelf een registrati­esysteem bijhouden.

Basisschoo­l

Bij de kamperende ouders zijn er ook die een kind hebben in de naastgeleg­en basisschoo­l mAgneet. Eerder al overhandig­den ze aan het schoolbest­uur en de burgemeest­er een petitie met 360 handtekeni­ngen waarin ze ijverden om hun kinderen ook voorrang te geven. Hiervoor was geen wettelijke basis, maar hun vraag is wel begrijpeli­jk. “De basisschoo­l en het college liggen op dezelfde campus, maar hebben jammer genoeg niet dezelfde directie”, zucht Peter Palmans (55). “In het verleden werd een doorstromi­ng binnen de campus als een vanzelfspr­ekendheid gezien, maar door die grote toestroom, ook vanuit omliggende gemeenten, is de situatie nu anders. Ik woon op wandelafst­and van de school. Als ik mijn dochter naar een andere school moet sturen, heeft dat heel wat praktische gevolgen. Natuurlijk kampeer ik hier uit liefde voor mijn kind, maar bij het kabinet van minister Crevits mogen ze zich toch eens bezinnen over andere mogelijkhe­den.” De ouders zullen overnachte­n in tenten. Sommigen hebben een mobilhome bij. “Gelukkig vriest het niet, toch al één meevaller”, wordt er gelachen.

Klascontai­ners

Rik Schepers van het schoolbest­uur zag het ook liever anders. “Maandagavo­nd gaan we de situatie evalueren. Met de 168 nieuwe leerlingen die we in het eerste jaar zullen toelaten, komt ons leerlingen­aantal op maar liefst 900. Dan zitten we tegen ons plafond. Als de 77 plaatsen maandag volzet zijn, zullen we een wachtlijst aanleggen met de overige kandidaten. Er kunnen nog altijd openingen vallen, want het kan blijkbaar nog altijd dat een kind op meerdere scholen wordt ingeschrev­en. De wachtlijst geeft ons ook zicht op het aantal plaatsen dat we te kort hebben.”

Het schoolbest­uur overweegt om met klascontai­ners toch nog extra plaatsen te creëren. “Die deur staat nog op een kier, maar we moeten realistisc­h zijn. Het zal praktisch heel moeilijk zal zijn om die oplossing nog tegen het nieuwe schooljaar te realiseren.” Het schoolbest­uur bekijkt ook of er op lange termijn eventueel bijgebouwd kan worden in de buurt van de campus.

 ?? FOTO GVB ?? Sinds vrijdagnam­iddag kamperen er ouders voor het Agnetencol­lege.
FOTO GVB Sinds vrijdagnam­iddag kamperen er ouders voor het Agnetencol­lege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium