Het Belang van Limburg

Werken in Schoonbeek­se bossen stilgelegd

Stadsbestu­ur eist duidelijkh­eid van minister

- Johnny GEURTS

Het gestort steenpuin in de Schoonbeek­se bossen blijft vragen oproepen. Niet alleen bij de buurtbewon­ers, maar ook bij het Bilzerse stadsbestu­ur. “De voorbije weken was er enkel discussie, maar geen duidelijkh­eid over de gebruikte materialen voor de aanleg van de exploitati­ewegen alsmede de vraag of het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) geen stedenbouw­kundige vergunning nodig had voor het uitvoeren van de werken. We hebben de werken in de bossen van Schoonbeek in overleg met ANB nu meteen laten stilleggen tot we antwoord krijgen van minister Joke Schauvlieg­e”, aldus burgemeest­er Frieda Brepoels.

Gisteren trok een delegatie van zo’n 40 bezorgde buurtbewon­ers naar een georganise­erd infomoment in de Schoonbeek­se bossen. “We blijven ons afvragen waarom deze boswegen plots verhard moesten worden met steenpuin, dat bovendien vol zat met metaal en plastiek”, aldus de buurt. Enkele uren eerder had het Agentschap van Natuur en Bos de werken aan de boswegen stilgelegd op uitdrukkel­ijk verzoek van het Bilzers stadsbestu­ur. “Zowel wij als de bezorgde buurtbewon­ers zitten met heel veel vragen. Had ANB een vergunning nodig om deze werken uit te voeren en welke materialen werden hier gebruikt om de wegen te verharden? We willen een duidelijk antwoord”, stelt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). “Het is nu aan minister Schauvlieg­e om tekst en uitleg te geven over de werken die ANB op ons grondgebie­d uitvoert. Zolang er geen duidelijkh­eid is, worden er geen werken meer uitgevoerd in de bossen. Daarover hebben we gisterenav­ond met ANB een akkoord gesloten. De bevoegdhei­d ligt hier bij het agentschap, maar als stad zullen wij er nauwgezet op toezien dat deze plek teruggegev­en wordt aan de natuur.”

Asbest

Tijdens de open dialoog tussen ANB en de buurt wordt ook de vraag gesteld of er geen restanten van asbest in het puin zit dat afkomstig is van de gesloopte Fordgebouw­en in Genk. “We hebben aan een onafhankel­ijk bureau gevraagd om na het weekend een analyse uit te voeren op het betonpuin dat de aannemer gebruikte voor de onderlaag van de exploitati­ewegen. We wachten de resultaten van de onderzoeke­n af voor we verdere maatregeli­ngen nemen over het verdere verloop van de werken. We gaan voor het toekomstig beheerspla­n van het bos de buurt ook constructi­ef laten meedenken over keuzes die worden gemaakt”, verduideli­jkt Lise Hendrick, regiobehee­rder Hoge Kempen. Ondertusse­n eist de buurt hun bos terug op in een natuurlijk­e staat. “Wat we nu zien is een verminking van ons geliefde bos. Dat ANB de werken heeft stilgelegd en oren heeft naar onze bezorgdhei­d is uiteraard een goede zaak”, aldus buurtbewon­er Luigi Flaminio.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Zo’n 40 bezorgde buurtbewon­ers trokken vrijdag naar de Schoonbeek­se bossen om hun ongenoegen kenbaar te maken bij het Agentschap van Natuur en Bos.
FOTO JOHNNY GEURTS Zo’n 40 bezorgde buurtbewon­ers trokken vrijdag naar de Schoonbeek­se bossen om hun ongenoegen kenbaar te maken bij het Agentschap van Natuur en Bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium