Het Belang van Limburg

Meer dan 70 piepjonge diertjes binnengebr­acht

KRAAMAFDEL­ING NATUURCENT­RUM DRAAIT OVERUREN

- Mireille MAES

OPGLABBEEK - In het Natuurhulp­centrum is het sinds enkele dagen alle hens aan dek. De jonge dieren worden er per half dozijn binnengebr­acht. Haasjes, eekhoorntj­es en gisteren ook de eerste mereltjes. De teller in de kraamafdel­ing staat in enkele dagen tijd al op een kleine zeventig. En ze verwachten nog meer. “Door de late winterprik is het seizoen hier later gestart. Een dikke maand schat ik. Maar nu zal het snel gaan”, zegt Sil Janssen.

Uitstel betekent in het Natuurhulp­centrum zeker geen afstel. Veel later dan normaal gaat het aantal patiëntjes op de kraamafdel­ing de hoogte in. Maar de jongste dagen is het seizoen echt uit de startblokk­en geschoten. “Jonge haasjes, eekhoorntj­es en zondag ook de eerste merels. Al deze dieren krijgen op tijd en stond de nodige babyvoedin­g. De zoogdieren met de fles, een spuitje of uit het bord. De vogels met een pincet. De kleine mereltjes krijgen elk uur wat eten toegestopt. Hele kleine vogels zelf om het half uur. En dat van 9 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Dat betekent uiteraard veel meer werk voor de medewerker­s. We zijn constant aan het eten geven.”

Weinig uilen

Of die late winterprik ook consequent­ies heeft voor onze inheemse dieren, is nog koffiedik kijken. “Wat wel al opvalt is dat er weinig jonge uilen binnenkome­n. Vooral bosuilen. Het lijkt er een beetje op dat 2018 een minder goed uilenjaar gaat worden”, aldus nog Janssen. De late winter kan er volgens hem voor zorgen dat sommige soorten niet tot een tweede broedsel of worp gaan komen. “Alles is een maand opgeschove­n. Het zit er dus dik in dat er minder jongen geboren gaan worden. Maar dat kunnen we pas na de zomer met zekerheid zeggen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Enkele jonge merels, eekhoorntj­es en steenmarte­rs.
FOTO RAYMOND LEMMENS Enkele jonge merels, eekhoorntj­es en steenmarte­rs.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium