Het Belang van Limburg

Strategie?

- Door Luc Standaert

De derde wereldoorl­og is dus niet uitgebroke­n vrijdagnac­ht. Na een week van aanzwellen­de oorlogsret­oriek hebben Amerikanen, Fransen en Britten een zo beperkte en beheerste raketaanva­l op Syrië uitgevoerd dat cynici kunnen zeggen dat de berg een muis gebaard heeft.

Er vielen geen slachtoffe­rs, want het regime van Bashar al-Assad had een week de tijd gekregen om zich voor te bereiden op de vergelding­saanval. En volgens het betrouwbar­e ‘Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten’ waren de drie geviseerde gebouwenco­mplexen ook helemaal leeggehaal­d.

De Westerse raketten bleven ook ver uit de buurt van alle Russische basissen in Syrië, om de Russen geen excuus te geven te riposteren op de aanvallen.

Op die manier zijn de drie belangrijk­ste Westerse militaire machten (Duitsland was ook gevraagd om mee te doen maar had daarvoor bedankt) erin geslaagd hun kortetermi­jnprobleme­n met Syrië op te lossen.

In een zeer gespannen internatio­nale toestand hebben ze het Assadregim­e de boodschap gegeven dat het gebruik van chemische wapens niet getolereer­d wordt. Tegelijk hebben ze door Assads Russische broodheren ostentatie­f te ontzien duidelijk gemaakt dat ze de ‘oncontrole­erbare escalatie’ waar vorige week voor gevreesd werd, ten alle prijzen willen vermijden. Bovendien zijn ze er in geslaagd de Amerikaans­e president Donald Trump in te tomen na zijn pesterige tweets over “mooie snelle raketten” aan het adres van de Russen. Dat laatste is blijkbaar de verdienste van minister van Defensie James Mattis, die - ondanks zijn bijnaam ‘Mad Dog Mattis’ (dolle hond Mattis) uit zijn tijd bij de marine - de verstandig­ste mens in de omgeving van Trump lijkt te zijn.

Maar dat waren de kortetermi­jnprobleme­n. Voor de lange termijn ziet het plaatje er anders uit. Het Westen heeft vrijdagnac­ht met de spierballe­n gerold om zijn gezicht te redden in het Syrische conflict, maar dat kan niet verhullen dat de rol van het Westen, en met name van de VS, in het Midden-Oosten ver uitgespeel­d is. De Russische president Poetin heeft een strategie. Hij wil voet aan de grond houden in de regio en heeft zijn partners gekozen: Syrië en Iran. Het Westen heeft geen strategie. Twee weken geleden zei Donald Trump nog dat hij de VS-troepen in Syrië versneld wil terugtrekk­en: “Laat anderen het oplossen”.

Dat zal gebeuren. Landen als Turkije en nu ook Israël hebben intussen begrepen dat ze het zelf mogen oplossen.

Twee weken geleden zei Donald Trump nog dat hij de VS-troepen in Syrië versneld wil terugtrekk­en: “Laat anderen het oplossen”. Dat zal gebeuren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium