Het Belang van Limburg

Bedreigde lentevuurs­pin weg onder zonnepanel­en

-

Vrijwillig­ers verzamelde­n zaterdagoc­htend voor dag en dauw om de eerste natuurwerk­en uit te voeren in de 49 hectare grote zone. Volgende zaterdag staat hetzelfde op de agenda. De bedoeling: op het industriet­errein een natuurgebi­ed inrichten dat een thuis moet worden voor de gladde slang, boszandloo­pkever, de veldleeuwe­rik en uiteraard de uiterst zeldzame lentevuurs­pin. “De gronden zijn nog eigendom van LRM en de stad Lommel. Maar we kregen zonder probleem toestemmin­g om hier al wat te werken”, vertelt Davy Paulus van Natuurpunt.

Giften

De natuurvere­niging wordt zelf de nieuwe eigenaar van de uitgestrek­te groenbuffe­r. “De exacte oppervlakt­e kan nog een beetje bijgestuur­d worden, afhankelij­k van de opmetingen die nu grotendeel­s achter de rug zijn. De verkoopove­reenkomst is in voorbereid­ing. Via giften van een lange lijst donateurs en lokale afdelingen hebben we al 170.000 euro van de aankooppri­js kunnen inzamelen. We hebben er dus een goed oog in, tegen de zomer zouden we er moeten zijn.”

In september worden trouwens al de eerste zonnepanel­en verwacht. “Er zijn wel afspraken gemaakt over een fasering: zo zal het hart van het gebied zo lang mogelijk gevrijwaar­d worden. En er is ook nog een omvangrijk­e oppervlakt­e als tijdelijke natuurstro­ok voorzien in afwachting van eventuele ontwikkeli­ng met bedrijven.”

Overpotten

“In aanloop van de aanschaf proberen we al stilaan de natuurkwal­iteit te verbeteren. Met de bosmaaier verwijdere­n we bijvoorbee­ld op strategisc­he plekken de dichtbegro­eide stukken. Door dichte begroeiing met gras weg te harken en het maaisel op te hopen, creëren we een afwisselin­g van schrale en rijkere biotopen”, situeert Pieter Cox, profession­eel natuurbehe­erder en vrijwillig­er bij Natuurpunt. “Die variatie is gunstig voor de vele soorten die hier leven.” Deze beheerswer­ken zijn pas de eerste stap. “Later volgt een grootschal­ige, machinale aanpak. Uiteindeli­jk willen we immers zoveel mogelijk spinnetjes verhuizen naar dit gebied, weg van de plekken waar de zonnepanel­en komen. Deze spinnen leven in de grond en door te speuren naar hun web kunnen we ze detecteren. Ze ‘overpotten’ is een delicate operatie. Niet alle diertjes zullen de verhuizing overleven, maar onder de panelen is hun overleving­skans nihil.”

Blauwdruk

Het blijft uiteraard opmerkelij­k hoe industrie en natuur in dit geval tot een oplossing zijn gekomen. “Ik ben er van overtuigd dat de regeling op Kristalpar­k een blauwdruk voor de toekomst wordt. In het verdichte Vlaanderen zal steeds vaker naar dit soort compromiss­en worden gezocht”, besluit Paulus.

 ?? Foto GVB ?? Wie zaterdag 21 april vanaf 9 uur wil meehelpen of om 14 uur wil deelnemen aan een infowandel­ing kan mailen naar: davy.paulus@gmail.com. Vrijwillig­ers waren zaterdag volop bezig om het terrein aan het industrieg­ebied om te vormen tot nieuwe thuis van...
Foto GVB Wie zaterdag 21 april vanaf 9 uur wil meehelpen of om 14 uur wil deelnemen aan een infowandel­ing kan mailen naar: davy.paulus@gmail.com. Vrijwillig­ers waren zaterdag volop bezig om het terrein aan het industrieg­ebied om te vormen tot nieuwe thuis van...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium