Het Belang van Limburg

“Hebben als groep goed werk geleverd”

JONAS DE ROECK ziet zijn Kanaries een 2-0 achterstan­d ophalen

- Kristof LIBERLOO

“We hebben vandaag getoond dat we als groep goed werk leveren.” Het was gisterenav­ond een duidelijk statement van Jonas De Roeck aan het adres van zijn Japanse bazen. De Kanaries haalden een 2-0 achterstan­d tegen Oostende op. Moet gezegd: de jongens van De Roeck toonden daarbij tonnen wilskracht en inzet. “We hebben alles nog in eigen handen”, aldus de STVV-coach.

‘Met zicht op zee’. Zo kan KV Oostende zijn perstribun­e verkopen om zieltjes richting kust te lokken. Je moet goed kijken tussen twee appartemen­tsblokken aan de Troonstraa­t door, maar van in de Versluys Arena kan je dus echt schepen op zee zien dobberen. Een extra troef in play-off 2, waar de aandacht sowieso minder is. KV Oostende -STVV werd gisterenav­ond op een aantal voetbalweb­sites zelfs aangekondi­gd als: ‘Het duel waar niemand wakker van ligt?’.

Klopt natuurlijk niet. Vraag maar aan Jonas De Roeck en zijn jongens. Zij spelen voor hun toekomst onder Japans bewind. “We hebben vandaag getoond dat we als groep goed werk leveren, dat mag ook eens gezegd worden”, aldus een duidelijke STVV-coach.

STVV startte en eindigde sterk aan de Kust. Het had in de openingsfa­se overwegend balbezit en creëerde ook de beste kansen. Na twintig minuten had Vetokele beter kunnen en moeten doen met twee mogelijkhe­den. “De vorige matchen in Oostende begonnen we telkens dramatisch, deze keer niet”, aldus De Roeck. “Jammer genoeg viel de 0-1 niet, want dan hadden we een heel andere wedstrijd gekregen. De gemiste kansen zorgden voor twijfels, daar profiteerd­e Oostende van.”

Nat overhemd

Zivkovic zette bij de rust inderdaad overdreven 2-0 cijfers op het bord. De eerste Truiense uitzege sinds… 20 augustus 2017 (2-3 op Anderlecht) leek mijlenver weg. Maar STVV gaf niet op en dat siert de Kanaries. De Japanse STVV-top kan alvast niet opperen dat de spelers niet voor hun coach willen vechten. In een regenballe­t knokten de Truienaars zich opnieuw in de match. “Bij de rust hebben we de kopjes weer leeg gemaakt”, vertelde De Roeck achteraf in de perszaal, nog steeds in doornat overhemd. “De opdracht was: blijven doorduwen. En dat hebben we gedaan.”

Als we hier verloren hadden, zouden we moeten winnen tegen Beerschot. Nu volstaat een punt. Een zege zou natuurlijk fantastisc­h zijn Jonas DE ROECK

De Sart: invallen en scoren

De Roeck bracht op het uur De Sart en Acolatse voor Assamoah en Vetokele. Welgeteld zeven minuten had Alexis nodig om de aansluitin­gstreffer na een mooie aanname voorbij Vanhamel te jagen. Afgeweken bal, dat wel, maar daar maalde de Luikenaar, die gisteren sterk inviel, niet om: 2-1. Voor de achtste keer al dit seizoen dat een Truiense invaller scoort. Opvallend. “De jongens die inkomen, hebben kwaliteit, dat is al vaker gebleken”, vervolgde De Roeck. “Akkoord, de bal week af, een gelukje, maar we verdienden die aansluitin­gstreffer wel.”

Botaka: vierde van seizoen

Het sein voor STVV om een tandje bij te steken. Bezus kreeg meer controle over de match en de Kanaries drukten Oostende terug,

waardoor het waakzaam moest blijven voor de counter. Steppe toonde zich erg alert. De Kanaries kregen uiteindeli­jk wat ze verdienden, op basis van inzet en wilskracht, toen Botaka zich plots toonde en de 2-2 heerlijk binnen krulde. Zijn vierde van het seizoen. “We verdienden dat gelijkspel ook”, wist De Roeck. “Iedereen is er blijven voor gaan, toch niet simpel in play-off 2. Het zegt veel dat we dit kunnen. We kregen zelfs nog een uitstekend­e mogelijkhe­id op de 2-3, maar het mocht niet zijn (Bourard miste, nvdr.). De ontgoochel­ing overheerst omdat de zege erin zat, maar een punt pakken in Oostende is lang niet slecht.”

Kiel

Vooral mentaal deed STVV een uitstekend­e zaak aan de Kust. Als overmorgen op het Kiel ook eens een uitzege kan gegrepen worden, blijven de Kanaries helemaal in de running voor succes in groep B. “Als we hier verloren hadden, zouden we moeten winnen tegen Beerschot”, rekende De Roeck. “Nu volstaat een punt, dan blijven we het in eigen handen houden. Een zege zou natuurlijk fantastisc­h zijn. Het moet er eens van komen op verplaatsi­ng. We creëren genoeg kansen, ook buitenshui­s, maar de efficiënti­e ligt niet hoog genoeg.”

Bezus onzeker voor Beerschot? -

Roman Bezus kreeg in de tweede helft een flinke trap van Nicolas Lombaerts. Jonas De Roeck moet afwachten of de Oekraïner fit zal geraken voor de wedstrijd van overmorgen tegen Beerschot. “Die trap kwam hard aan, ik vreesde zelfs even voor een breuk, maar zo erg is het gelukkig niet, al komt Beerschot er wel heel snel aan”, aldus De Roeck.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Akpom kende een moeilijke avond aan zee. “Maar de opdracht was: blijven doorduwen. Dat hebben we gedaan”, aldus De Roeck.
FOTO JEFFREY GAENS Akpom kende een moeilijke avond aan zee. “Maar de opdracht was: blijven doorduwen. Dat hebben we gedaan”, aldus De Roeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium