Het Belang van Limburg

PSV KAMPIOEN TEGEN GROTE RIVAAL

- Pieter VANLOMMEL

Kampioen worden in een rechtstree­ks duel met je aartsrivaa­l. Een mooier scenario voor de 24ste landstitel van PSV kon haast niet bedacht worden. De Eindhovena­ren lieten die gouden kans niet schieten en wonnen overtuigen­d met 3-0 van Ajax dankzij doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn. Van titelstres­s was bij de troepen van Phillip Cocu totaal geen sprake in een kolkend Philipssta­dion. De thuisploeg greep Ajax meteen bij de keel en nadat ook Huntelaar twee keer kon dreigen voor de Ajacieden, zorgde Pereiro in minuut 23 voor de verlossing door de 1-0 op het bord te knallen. Zoals het hele seizoen toonde PSV zich bijzonder efficiënt want aan de rust stond het al 2-0 na een rake kopbal van Luuk de Jong.

Na 9 minuten in de tweede helft was de match helemaal gespeeld toen Bergwijn voor 3-0 tekende. Ajax zag ook nog twee spelers uitgeslote­n worden: eerst kreeg Tagliafico zijn tweede geel en Siem De Jong mocht meteen inrukken na een trap op de achillespe­es van Arias. Het maakte het Eindhovens­e leedvermaa­k er alleen maar groter op. Op de landstitel van de Eindhovena­ren valt niets af te dingen. PSV veroverde de koppositie in de Eredivisie op de zesde speeldag en die plek gaf de ploeg niet meer uit handen. Met voorlopig 25 overwinnin­gen in 30 competitie­duels is PSV een van de best presterend­e Eredivisie-clubs aller tijden. Als ze ook hun resterende vier wedstrijde­n winnen, finishen ze op maar liefst 89 punten. De laatste club die aan dat puntenaant­al kwam, was Ajax in 1998.

Drie als speler, drie als trainer

Voor Phillip Cocu is het na het veroveren van de schaal in 2015 en 2016 al zijn derde titel op vijf jaar tijd met PSV. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met Kees Rijvers, die ook al met PSV drie keer kampioen werd tussen 1972 en 1980. Guus Hiddink is met zes kampioensc­happen nog steeds de meest succesvoll­e PSV-trainer. Onder zijn leiding eindigden de Brabanders als eerste in 1987, 1988, 1989, 2003, 2005 en 2006. Cocu is tevens de derde persoon die zowel als speler en als trainer minimaal drie keer de Eredivisie won, na Frank de Boer en Ronald Koeman.

“Tegen een directe concurrent de schaal veroveren is wel speciaal”, reageerde Cocu. “Het zijn bijzondere momenten, maar natuurlijk gaat het gewoon om de titel. Tegen wie je die wint, maakt niet zo veel uit.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? In de topper tegen Ajax zette PSV de puntjes op de i, waarop een lange feestnacht volgde.
FOTO EPA-EFE In de topper tegen Ajax zette PSV de puntjes op de i, waarop een lange feestnacht volgde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium