Het Belang van Limburg

“Stank van rotte eieren is niet meer te harden”

Klachten over geurhinder bij Remo blijven aanhouden

- Zahra BOUFKER

Sinds vrijdagavo­nd lopen er bij de politie weer klachten binnen over geurhinder afkomstig van het Remo-stort in Helchteren. Het zou gaan om een indringend­e geur die omwonenden beschrijve­n als “rotte eieren”. De klagers komen deze keer niet alleen uit de wijk Vlierhof in Heusden-Zolder, maar ook uit de Kolderstra­at. Volgens burgemeest­er Mario Borremans van Heusden-Zolder is er een protocol afgesloten dat bij geurhinder in het weekend contact wordt opgenomen met de politie, met de mensen van Group Machiels en met hem. “Ik ben niet op de hoogte gebracht van de geurhinder en heb deze dus niet kunnen waarnemen. Ik heb vandaag gehoord dat de politie ter plaatse is geweest. Maandag (vandaag, nvdr) zal ik het proces-verbaal opvragen en contact opnemen met de Group Machiels”, aldus Borremans.

Niet significan­t

Marc Vrancken, die de wijk vertegenwo­ordigd samen met Hayriye Kahraman, heeft heel het weekend last gehad van geurhinder. “Vrijdagavo­nd is de stank rond 22 uur begonnen”, zegt Vrancken. “De politie en mensen van Machiels zijn toen langsgekom­en. Zaterdag is de stank vroeger begonnen, zo tegen een uur of acht toen ik in de tuin aan het werken was. Waarom we hier dan zijn komen wonen? De eer- ste vier jaar roken we niets. En ook niemand heeft ons gezegd dat de Group Machiels een vergunning zou krijgen om nog dichter bij onze wijk activiteit­en te ontwikkele­n.”

De buren hebben onlangs een vergaderin­g gehad samen met de mensen van Machiels en het gemeentebe­stuur. “Volgens hen waren de metingen niet significan­t genoeg om na te gaan waar het probleem lag. Wij kregen het voorstel om alle partijen te contactere­n bij geurhinder. Maar hoelang moeten wij dit protocol nog volgen? De meesten die in deze wijk wonen hebben een jong gezin en hebben het al druk genoeg met hun werk.”

Barbecue

De familie Rizutto die in de Kolderstra­at woont, heeft ook melding gemaakt van de geurhinder. Volgens zoon Guiliano is de stank onhoudbaar. “Gisteren toen ik de barbecue wilde aanzetten stonk het zo fel. Het leek precies op iets rots. Tegenwoord­ig kan ik al niet meer met mijn vrienden in de tuin zitten zonder dat we over de Remo-geur beginnen. Niet te doen gewoon. Ik hoop echt dat dit gaat stoppen.” Zowel vrijdag als zaterdag heeft Group Machiels een meettoeste­l geplaatst in de wijk Vlierhof. “Wij wachten nu de resultaten van de metingen af”, zegt Yves Thielemans, bij Group Machiels verantwoor­delijk voor Remo . “We weten maandag pas welke klachten er zijn binnengeko­men. Onze medewerker­s die ter plaatse zijn geweest bevestigen dat er een zeer lichte geurhinder was die in vlagen opdook.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Afgelopen weekend zijn er geurmeting­en geweest bij Remo. De resultaten zijn pas vandaag bekend.
FOTO DICK DEMEY Afgelopen weekend zijn er geurmeting­en geweest bij Remo. De resultaten zijn pas vandaag bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium