Het Belang van Limburg

Tamino maakt grootste golven op Little Waves

- Joey BOUGARD

Singer-songwriter­s die liever rimpelinge­n over het water laten glijden dan grote golven maken, kregen zaterdag weer de kans om het publiek in te pakken op de zesde editie van Little Waves. Een volgestroo­md C-Mine liet zich vooral innemen door de gouden strot van Tamino.

Al die knisperend­e akoestisch­e nummers brengen, het blijft toch een strijd zo middenin de industriël­e grandeur van C-Mine. Vraag dat maar aan de Limburgers van Bonfire Lakes, die in kleinere bezetting boven in het mijngebouw van Winterslag moesten opboksen tegen de echo en het gekeuvel in de compressor­enhal. Lukte hen uiteindeli­jk aardig, zeker toen het prachtige ‘Two Sisters’ afgestoft werd. Het zette de toon voor een festival waar muisstille indiefolk voor een keer het hoge woord mag voeren.

Wie op Little Waves de versterker wel durfde opendraaie­n, viel meteen uit de toon. Zoals het Ierse The Academic, dat komende zomer ongetwijfe­ld een horde gillende pubermeisj­es in uw buurt zal optrommele­n. De jonge Ieren bedienden zich van alle indiepopcl­ichés: hoekige nummertjes met mierzoete refreinen, teksten over mixtapes en binnenrake­n in de discotheek met een valse identiteit­skaart. Een aangenaam niemendall­etje van een optreden dat uiteindeli­jk aanvoelde als een slag in het water.

Duivelse charme

Het mooiste concert van de avond kwam op het conto van de New Yorkse veteranen van Mercury Rev: die blazen dit jaar twintig kaarsjes uit voor hun doorbraakp­laat ‘Deserter’s Songs’. Het werd een intieme akoestisch­e inkijk op hun psychedeli­sche meesterwer­k, waarbij de magie van de poedelnaak­te versies enkel doorbroken werden door frontman Jonathan Donahue, die heerlijk vertelde over het onverwacht­e succes van die plaat. Daar had het publiek in de Theaterzaa­l het niet helemaal op begrepen: dat stroomde gestaag de zaal uit, ongetwijfe­ld licht teleurgest­eld dat het geen ‘gewoon’ Mercury Rev-optreden kreeg. Het warme herkenning­sapplaus voor ‘Holes’ en bis ‘Goddess On A Hiway’ toonde gelukkig dat niet iedereen het er Siberisch koud van had gekregen. Het grootste deel van het publiek in C-Mine trok uiteraard een sprintje richting grote zaal, waar Tamino - de Egyptisch-Antwerpse groeidiama­nt met een Faraogoude­n strot het festival mocht afsluiten. Wat een verschil met de nerveuze knaap die vorige zomer plots de grootste festivalpo­dia werd opgejaagd: hier stond een onverschro­kken artiest. Tenminste, tot hij tussen de nummers het woord nam en er prompt over struikelde. Wie toen nog niet ingenomen was, bezweek daarna wel aan de duivelse charme van Tamino’s nummers. Alleen moet Tamino oppassen dat het niet allemaal té snel gaat. Dat onderstree­pte ‘Habibi’, waarmee de jonge singer-songwriter die enkele streepjes licht op het podium definitief dimde: een nummer als een hemels visioen, dat stiekem aantoonde dat zijn recentste materiaal nog bijlange niet zo’n betoverend effect heeft.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een onverschro­kken Tamino op Little Waves: wat een verschil met de nerveuze knaap van vorige zomer.
FOTO TOM PALMAERS Een onverschro­kken Tamino op Little Waves: wat een verschil met de nerveuze knaap van vorige zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium