Het Belang van Limburg

“Ik hoopte al lang dat ze me zouden vragen”

‘Liefde Voor Muziek’ is terug. Met vanavond het oeuvre van Coco ‘Dinky Toys’ jr., dat door zijn collega’s in een nieuw jasje werd gestoken. “Zo’n programma is een speeltuin voor mij”, zegt de zanger.

- Tom Vets

“Ik hoop dat het zal swingen, maar het mag me ook ontroeren.” De verwachtin­gen van Cocojr. (53) in de eerste ‘Liefde Voor Muziek’ van dit seizoen worden ruimschoot­s ingelost. Zijn collega’s, waaronder Silvy De Bie, Niels Destadsbad­er en Jasper Steverlinc­k, geven vooral aan zijn bekende songs van The Dinky Toys een nieuw geluid. Van het aanstekeli­jke ‘Test of Time’ tot de meezinger ‘Out in the Streets. “Ik heb het allemaal op me laten afkomen”, blikt Cocojr. terug. “Al herinner ik me dat er tijdens de opnames behoorlijk wat adrenaline door mijn lijf gierde. Vaak gaat er iets fout als je een nummer op een optreden voor de eerste keer brengt. Nu moest ik elk nummer voor het eerst zingen en er was geen herkansing mogelijk. Dat maakte het spannend. Tegelijk waren het songs die ik zeer bewust had gekozen, en die ik echt wou zingen voor mijn collega’s. Ik heb me dagenlang verdiept in het genre van de anderen, maar meestal kwam de keuze voor een bepaald nummer snel naar boven. Ik heb niet per se voor de grote hits gekozen, maar wel voor songs die indruk op me maakten qua tekst.” Cocojr., pseudoniem voor Marc Dierckx, die op tv vertelt dat ‘Mama’ van Heintje zijn allereerst­e gekochte singletje was en toen al wist dat hij zanger wou worden, zegt dat het de eerste keer was dat ze hem vroegen voor ‘Liefde Voor Muziek’. “Maar stiekem zat ik er al een hele poos op te wachten. (lacht) Zo’n programma is echt als een speeltuin voor mij. Het was een zeer intense ondernemin­g, maar wel een die me veel voldoening heeft gegeven.”

Dj

Het meeste werk gebeurt steeds al voor de afreis. “Ik ben altijd een dj geweest. (o.a. in de Gentse club Cirque Central, red.) Het voordeel daarvan is dat als je muziek hoort, je er meteen andere versies of muzikale genres in kunt horen. Als ik met iets aan de slag ging, wist ik vrij snel dat ik goed zat. Ik speelde de song eerst akoestisch, en daarna met mijn band. Maar een paar nummers hebben ook pas met de ‘Liefde voor Muziek’-band hun definitiev­e vorm gekregen. Ik mag nog geen details prijsgeven, maar het nummer dat ik voor Jasper heb gemaakt overstijgt naar mijn gevoel de rest. Dat is behoorlijk indrukwekk­end geworden.” The Dinky Toys scoorden hun grote hits van 1991 tot 1996. In ‘Liefde Voor Muziek’ komen we te weten dat hun opvallende look te danken was aan ontwerper Walter Van Beirendonc­k. Die wou een fictieve popgroep stylen met zijn nieuwe collectie, maar kwam uiteindeli­jk bij de band van Coco terecht.

“Behalve Sharon Den Adel van Within Temptation kende ik iedereen van dit seizoen van ‘Liefde Voor Muziek’ al jaren. Het gaat er in de muziekscèn­e steeds collegiaal aan toe, maar contacten zijn nooit heel intens. Een week samen leven en werken is andere koek. Dankzij die week in Spanje heb ik van iedereen nieuwe facetten leren kennen. Die klik was er meteen, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit.”

Doorzakken

De opnames waren behoorlijk intensief. “Oorspronke­lijk waren we niet van plan om stevig door te zakken tot een stuk in de nacht, omdat we wisten dat de dag erna alweer een strak schema te volgen was. Maar het is toch enkele keren ruim 3 uur geworden voor dat de laatste het licht uitdeed. Om 7 uur was ik al vaak weer uit de veren om nog een laatste keer te schaven aan de songs. Gelukkig hadden we de songs die een wat diepere stem verdragen aan het einde van de opnames gezet.” (lacht) Maakt Coco van ‘Liefde Voor Muziek’ dankbaar gebruik om ook eigen werk te releasen? “Ik loop al een tijd rond met plannen voor een nieuw album, maar dat is nog niet klaar. Ik ben net terug van een verblijf in Spanje om de schrijfses­sies van een aantal songs af te werken. Ik probeer er wat snelheid achter te zetten. Maar ik wil niet omwille van die uitzending­en nu een half-af album uitbrengen. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik me om zo’n dingen minder druk maak.”

‘Liefde Voor Muziek’, VTM, 20.35 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium