Het Belang van Limburg

“Zege zelf verprutst”

MAX VERSTAPPEN blundert en biedt Vettel excuses aan

-

“Deze overwinnin­g heb ik zelf weggegooid en dat is een klote-gevoel.” Max Verstappen (20) sloeg mea culpa na de GP van China. Nederig ging hij zijn verontschu­ldigingen aanbieden bij Sebastian Vettel, die hij in een spin getikt had. Helemaal door het stof moest hij, want ‘zijn’ zege ging ook nog eens naar teammaat Daniel Ricciardo.

Het zit erin, maar het komt er niet uit. Dit F1-seizoen is drie races ver en voor de derde keer keert Max Verstappen naar huis terug met een resultaat dat te min is voor het potentieel van zijn Red Bull-Renault. In Melbourne brak er iets van de auto af, waardoor hij een spin maakte en terugviel. Kan gebeuren. In Bahrein crashte hij zelf in de kwalificat­ies en had hij in de race een veelbespro­ken incident met Lewis Hamilton. Kan ook gebeuren. Maar gisteren in Shanghai verslikte hij zich in inhaalacti­es op Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, en dat had niet mogen gebeuren.

“Het zit even tegen”, zuchtte Ver- stappen. “De resultaten volgen niet, omdat je te veel wil. Na de safety-car zag het er vandaag heel positief uit. Maar dan ging het de foute kant uit. Ik probeerde dat dan nog recht te trekken, maar het ging wéér mis. Het zit even niet mee.”

Overhaasti­ng

De race kantelde toen de safetycar uitrukte voor een crash tussen de twee Toro Rosso’s. Red Bull haalde Verstappen én Ricciardo binnen voor vers rubber van het zachte type. Een meesterzet. Vooraan bleven de Ferrari’s en Mercedesse­n voortrijde­n op de hardere mediumband­en en zij wa- ren een vogel voor de kat. Daniel Ricciardo sneed als een mes door het veld en won de race. Dat had Verstappen met dezelfde auto en op dezelfde banden ook kunnen doen, want hij reed twee plaatsen vóór Ricciardo. Maar waar de Australiër iedereen gedecideer­d en foutloos inhaalde, ging de Maaseikena­ar overhaast tewerk. Hamilton wou hij buitenom inhalen in de snelste bocht van het circuit. Vettel wou hij van veel te ver uitremmen. Hij raakte hem in de flank, waardoor ze allebei spinden.

Verstappen: “Mijn inhaalpogi­ng op Hamilton vond ik nog niet zo erg. Hij verdedigde zich goed en ik kwam op het vuile deel van de baan terecht, waar ik de grip verloor. Had ik op een betere kans moeten wachten? Dat kan je dikwijls zeggen, maar dit keer klopt het wellicht wel. Maar vooral de

actie op Vettel was helemaal fout. Ik zag dat hij problemen had met de banden en hij sneed de bocht erg laat aan. Ik probeerde binnendoor, wou dan nog remmen, maar ik blokkeerde een achterwiel en raakte hem. Dat is niet wat je wil, geen van de twee.” Verstappen ging zich meteen excuseren bij de Duitser, waarmee hij toch al geen beste relatie onderhoudt. Verstappen: “Ik vind dat je dat moet doen, op de dag zelf nog, en hij vond het fijn van mij. Natuurlijk ben ik boos op mezelf. Dit is enorm balen. Ik heb een overwinnin­g uit handen gegeven. Het is zaak het positieve te onthouden, en er de juiste lessen uit trekken. Iedereen maakt dit mee in zijn carrière. Het is niet nodig, maar het gebeurt. ”

In beschermin­g

Verstappen sloot de race af als vierde, maar kreeg voor het incident met Vettel tien strafsecon­den en viel zo terug naar de vijfde plaats. Ondanks zijn povere start van het seizoen nam de teamleidin­g hem in beschermin­g. Helmut Marko, de autosportb­aas van Red Bull: “Vorig jaar was de auto maar half zo goed als nu, maar Max reed briljant. Nu gaat hij te ver, hij is te ongeduldig. Maar Max is jong, zijn tijd komt nog.”

En teamhoofd Christian Horner: “Max heeft fouten gemaakt, maar dat deed Vettel vroeger ook. Hij heeft eruit geleerd en wereldtite­ls gewonnen. Max heeft fenomenaal veel talent, hij is slim en hij toont lef. Over zijn race-instinct kan geen twijfel bestaan. Maar hij maakt nog wat beoordelin­gsfouten. Kijk naar Daniel Ricciardo. Die is vandaag een complete coureur: de beste inhaler op de grid, met altijd perfect ingeschatt­e acties. Zo ver staat Max nog niet.”

Zege van mecanicien­s

Ondanks de controvers­e rond Verstappen was Red Bull natuurlijk in feeststemm­ing. De zege van Ricciardo was een enorme opsteker voor het team. De eerste twee GP’s waren abnormaal verlopen, waardoor het potentieel van de RB14 nog steeds onduidelij­k was. Shanghai begon ook moeilijk. In de laatste minuten van de vrije trainingen ging de motor van Ricciardo stuk en de mecanicien­s verrichtte­n een klein mirakel om de auto klaar te krijgen voor de kwalificat­ies. 45 seconden overschot hadden ze, na ruim 2 uur sleutelen. Heel sterk waren ook de dubbele pitstops in de race. Horner: “Een huzarenstu­kje waarop we hard getraind hebben. Ik durf zeggen dat wij op het niveau van Mercedes en Ferrari opereren.” Dat was ook het positieve dat Max Verstappen had opgemerkt. “We konden ze volgen, terwijl dit zeker niet ons favoriete circuit is. Op een stratencir­cuit als in Bakoe moet het nog beter gaan”, zei de Limburger, die pertinent weigert om een wereldtite­l dit seizoen uit te sluiten.

Max heeft fenomenaal veel talent, hij is slim en hij toont lef. Over zijn race-instinct kan geen twijfel bestaan Christian HORNER Teambaas Red Bull

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Sebastian Vettel spint in een wolk van verbrand rubber, Max Verstappen staat achterstev­oren. Hamilton en Raikkonen snellen voorbij.
FOTO EPA-EFE Sebastian Vettel spint in een wolk van verbrand rubber, Max Verstappen staat achterstev­oren. Hamilton en Raikkonen snellen voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium