Het Belang van Limburg

Korte uithaal van Trump en co

Belgische regering en Defensie vooraf niet verwittigd van raketaanva­l op Syrië

- Luc Standaert

WASHINGTON/BRUSSEL - Zaterdagoc­htend rond 3 uur hebben gevechtsto­estellen en marinesche­pen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië in totaal 105 kruisraket­ten afgevuurd op drie Syrische doelwitten. Daarbij vielen geen slachtoffe­rs. België werd vooraf niet verwittigd over de raketaanva­l.

Na de al bij al beperkte vergelding­saanval op het wapenarsen­aal van de Syrische dictator Assad, was gisteren de overheerse­nde teneur dat nu opnieuw gezocht moet worden naar een politieke oplossing voor Syrië. Van nieuwe aanvallen was geen sprake. Hij zou overigens de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis geweest zijn die Trump overtuigde om maar een beperkte, bijna symbolisch­e interventi­e te doen.

Anders dan bij de raketaanva­l door de Amerikanen in april 2017 hebben de geallieerd­en nu pas na de feiten uitleg verschaft aan Defensie en de politiek in België. “Op militair niveau is er achteraf uitleg verschaft”, zegt Steven Vandeput. “En op het politieke niveau heeft mijn Franse collega mij na de aanval op de hoogte gebracht. België is niet gevraagd om de actie mee te ondersteun­en, maar de regering heeft er wel begrip voor.”

WASHINGTON - Na de al bij al beperkte vergelding­saanval van de VS, Frankrijk en GrootBritt­annië op het chemisch wapenarsen­aal van de Syrische dictator Assad, moet er nu opnieuw gezocht worden naar een politieke oplossing voor Syrië. Dat was de overheerse­nde teneur van de wereldwijd­e reacties dit weekend.

Blijkbaar heeft de Amerikaans­e minister van Defensie, oud-generaal James Mattis, zijn baas Donald Trump er dan toch van kunnen overtuigen dat een beperkte, bijna symbolisch­e reactie op de gifgasaanv­al in Douma begin april, de beste aanpak was.

“Voorlopig eenmalig”

Zaterdagoc­htend rond drie uur vuurden gevechtsto­estellen en marinesche­pen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië in totaal 105 kruisraket­ten af op drie Syrische doelwitten. Daarbij vielen geen slachtoffe­rs want het Syrisch regime had in de afgelopen week zowat al zijn militaire installati­es ontruimd uit voorzorg.

De aanvallen waren gericht tegen een onderzoeks­instelling in het noordooste­n van Damascus (foto hieronder) die het hoofdlabor­atorium voor de ontwikkeli­ng van chemische wapens zou zijn geweest, en tegen twee opslagplaa­tsen van chemische wapens en een commandopo­st in de streek van Homs. Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde en meestal goed ingelichte ‘Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten’ waren de drie doelwitten “leeg”. Hoewel Rusland vooraf gedreigd had alle raketten te zullen uitschakel­en en de lanceerpla­tforms aan te vallen, kwam de Russische luchtafwee­r in Syrië niet in actie. Dat hoefde ook niet want geen enkel van de projectiel­en kwam zelfs maar in de buurt van de sectoren die door de Russen bewaakt worden. De (30 jaar oude)

Syrische lucht- afweer kwam wel in actie. Volgens de Syriërs konden ze 73 van de 105 afgevuurde kruisraket­ten onderschep­pen, volgens het Amerikaans­e ministerie van Defensie geen enkele.

Nikki Haley, de Amerikaans­e ambassadri­ce bij de VN, waarschuwd­e zaterdag dat de VS opnieuw zullen reageren bij een nieuwe chemische aanval in Syrië. Nochtans had minister van Defensie Mattis enkele uren eerder gezegd dat de aanval “voorlopig” een eenmalige actie was. Ook de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson weet van geen enkel plan voor nieuwe aanvallen.

Het dreigement van Haley kwam er tijdens een op vraag van Rusland bijeengero­epen spoedzitti­ng van de Veiligheid­sraad zaterdag. Die draaide uit op een diplomatie­ke nederlaag voor Rusland, dat er niet in slaagde een resolutie waarin de V-raad de “agressie tegenover Syrië” zou veroordele­n, goedgekeur­d te krijgen. Daar was zelfs geen veto voor nodig: de resolutie haalde niet de benodigde negen stemmen in de Raad. Ook zaterdag kwamen in Brussel de ambassadeu­rs van de NAVO bijeen om van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië uitleg te krijgen over hun actie in Syrië. Alle lidstaten spraken hun “volledige steun” uit voor de actie. Al was dat blijkbaar niet altijd echt van harte. Volgens de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok had de regering-Rutte “moeite om in te stemmen” met de steunverkl­aring, en deed ze dat uiteindeli­jk alleen omwille van de solidarite­it binnen de NAVO. Volgens Blok spreekt Nederland normaal alleen steun uit als het eigen informatie heeft. En dat was nu niet het geval.

“Een grap”

Voor de rest klonk in de reacties vanuit het Westen vooral ‘begrip’ door, en het besef dat er in dit geval geen alternatie­f was voor het gebruik van geweld. De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel zei te waarderen dat “onze Amerikaans­e, Britse en Franse bondgenote­n hun verantwoor­delijkheid hebben opgenomen als permanent lid van de Veiligheid­sraad”. In Syrië zelf zei president Assad dat hij “nu meer dan ooit vastberade­n is om te strijden tegen het terrorisme.”

De Syrische rebellengr­oep Jaish al-Islam, tot vorige week actief in Douma, noemde de aanvallen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië “een grap”, zolang Bashar al-Assad aan de macht kan

blijven in Syrië.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Amerikaans­e raketten komen neer in de buurt van Damascus.
FOTO AP Amerikaans­e raketten komen neer in de buurt van Damascus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium