Het Belang van Limburg

Minister Vandeput: “We zijn pas na de aanval op de hoogte gebracht”

België roept op tot openhouden dialoog

-

BRUSSEL - In april 2017 werd chef Defensie Marc Compernol nog om twee uur ’s nachts uit zijn bed gebeld om een Amerikaans­e generaal te horen zeggen: “We gaan een strike doen.” Dit keer werd België niet op voorhand verwittigd.

“Op militair niveau is er achteraf uitleg verschaft”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “Op het politieke niveau heeft mijn Franse collega mij na de feiten op de hoogte gebracht. België is ook niet gevraagd om de actie mee te ondersteun­en, maar de regering heeft er wel begrip voor. Al hopen we dat de partijen opnieuw rond de tafel gaan om te onderhande­len en te werken aan een duurzame oplossing.” Eenzelfde geluid bij premier Charles Michel (MR) in de VTM-studio zondagmidd­ag. Hij steunt de gerichte bombardeme­nten van de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk: “Via onze NAVO-ambassadeu­r hebben we de gifgasaanv­al mee veroordeel­d en hebben we ook de reactie daarop van het westen mee ondersteun­d. Al roepen we tegelijk ook op om de dialoog tussen de partijen gaande te houden en te komen tot een politieke oplossing.”

Op de vraag of een democratis­ch Syrisch regime nog met president Assad kan, antwoordde Michel: “In mijn ogen, zónder Assad.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium