Het Belang van Limburg

Theo Francken: “Wil naar nul asielzoeke­rs in Brussel”

-

BRUSSEL - Als het van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) afhangt, zijn er straks geen asielzoeke­rs meer in Brussel. Hij pleit voor een Australisc­h model van migratie, waarbij vluchtelin­gen worden opgevangen in centra vlak bij de conflictge­bieden.

Theo Francken wil in de toekomst Brussel vrijwaren van asielzoeke­rs, zo schrijft hij in een eigen Facebookbe­richt. Hij verwijst naar een Australisc­h model van migratie, waarbij vluchtelin­gen worden opgevangen in centra vlak bij de conflictge­bieden en niet meer op eigen houtje naar Europa komen. De oorlogsvlu­chtelingen krijgen in hun opvanggebi­ed een visum en worden met een luchtbrug naar Europa gebracht. “Zélf uitkiezen wie naar ons land komt dus”, zegt Francken. “Aan een tempo dat rekening houdt met de sociale, economisch­e en culturele draagkrach­t van ons land, en waarbij we voorrang kunnen geven aan vervolgde minderhede­n, zoals de christenen uit het Midden-Oosten.”

Persoonlij­k

Vandaag komen de migranten op eigen houtje naar Europa, waar ze ofwel asiel aanvragen of verder naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Francken maakt zich sterk dat de geesten in de andere Europese lidstaten aan het rijpen zijn en dat zo’n radicale ommezwaai tot de mogelijkhe­den behoort. Maar zijn coalitiepa­rtners binnen de federale regering zijn minder overtuigd. “Dit is een persoonlij­k standpunt van de staatssecr­etaris”, zegt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). “Zelf kiezen wie wel of niet binnen mag is in strijd met de Conventie van Genève, dus dat kan niet zomaar. Het is overigens een absolute minderheid van de vluchtelin­gen die de oversteek waagt. Dit zegt Francken alleen maar om zijn rechterfla­nk af te dekken.”

Record

In zijn Facebookbe­richt weerlegt de N-VA’er daarnaast de bewering dat “niemand ooit meer vluchtelin­gen binnenliet” dan hij. “In de voorbije 4 jaar werden 8.603 asielzoeke­rs afgewezen met een Dublinweig­ering, wat een absoluut record is. Nog eens 6.246 asielzoeke­rs kregen van mijn diensten een technische weigering, omdat ze niet voldeden aan de medewerkin­gsplicht. Opnieuw een record. Nog belangrijk­er in deze discussie is dat ik niet eens bevoegd ben voor het uitreiken van de erkenninge­n als vluchtelin­g, noch voor het bepalen van het erkennings­beleid. Die bevoegdhei­d komt wettelijk toe aan (...) het Commissari­aat-generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen (CGVS).” Francken geeft toe dat het CGVS vorig jaar inderdaad meer erkenninge­n uitreikte dan anders, volgens hem door het wegwerken van achterstan­d en het feit dat er nooit zoveel oorlogsvlu­chtelingen waren.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Theo Francken.
FOTO BART DEWAELE Theo Francken.
 ?? Foto BART DEWAELE ?? Nul wachtenden aan de dienst vreemdelin­genzaken, dat is het toekomstbe­eld van Francken.
Foto BART DEWAELE Nul wachtenden aan de dienst vreemdelin­genzaken, dat is het toekomstbe­eld van Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium