Het Belang van Limburg

Helft slachtoffe­rs van zware fietsongev­allen zijn 65-plussers

Provincie investeert 13 miljoen euro in veilige fietsostra­des

- Roel DAMIAANS

HASSELT - 65-plussers zijn de meest kwetsbare fietsers in onze provincie. Deze leeftijdsc­ategorie vormt bijna de helft (47%) van alle dodelijke en zwaargewon­de slachtoffe­rs bij fietsongel­ukken in Limburg. Gedeputeer­de van Mobiliteit Jean-Paul Peuskens (sp.a) zegt dat fietsende senioren extra aandacht verdienen en wil fietsvaard­igheidstra­iningen ondersteun­en. Verder gaat het provincieb­estuur de komende jaren 13 miljoen euro investeren in de uitbreidin­g van veiligere fietsostra­des.

De popularite­it van de elektrisch­e fietsen bij 65-plussers wordt als mogelijke reden naar voren geschoven. “Een oorzakelij­k verband tussen het gebruik van elektrisch­e fietsen en zware fietsongel­ukken bij senioren is echter nog niet bewezen, maar de cijfers zijn wel opvallend”, zegt Jean-Paul Peuskens. “Ik wil bekijken of we vanuit de provincie de fietsvaard­igheidstra­iningen, die nu al georganise­erd worden, moeten ondersteun­en.”

De provincie investeert alvast fors in de uitbreidin­g van de fietsostra­des, maar subsidieer­t daarnaast verschille­nde lokale uitbreidin­gen en verbeterin­gen van fietspaden. Gedeputeer­de Peuskens benadrukt ook het belang om fietsende kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van verkeersve­iligheid. Daarvoor heeft de provincie het mobiele verkeerspa­rk van de federale politie overgenome­n dat door besparinge­n anders zou verdwijnen. Vorig jaar konden op die manier 2.800 Limburgse kinderen in zeventien gemeenten al praktische verkeerske­nnis opdoen.

Het provincieb­estuur investeert de komende jaren 13 miljoen euro in de uitbreidin­g van fietsostra­des in Limburg. De investerin­g moet uiteindeli­jk leiden tot minder verkeerssl­achtoffers onder fietsers. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de helft van alle zwaargewon­de en dodelijke slachtoffe­rs bij fietsongel­ukken in Limburg 65-plussers zijn. Een mogelijke oorzaak is de popularite­it van de elektrisch­e fietsen in deze leeftijdsg­roep. Gedeputeer­de voor Mobiliteit Jean-Paul Peuskens (sp.a) bekijkt of de provincie een ondersteun­ende rol kan spelen voor de fietsvaard­igheidstra­iningen die nu al her en der bestaan.

Het totale Limburgse netwerk van 23 fietsostra­des zal op termijn 463 km aan veilige fietspaden tellen, die volledig afgescheid­en zijn van het autoverkee­r. Op dit moment is er al 330 km befietsbaa­r, ook al zijn deze fietsostra­des nog niet allemaal afgewerkt met de nodige bewegwijze­ring en informatie­borden.

Een fietsostra­de of fietssnelw­eg is minstens vier meter breed, beschikt over goed asfalt waarover het makkelijk rijden is, en de weinige kruisingen met andere wegen worden maximaal beveiligd. “Op die manier kunnen we het aantal ernstige verkeerson­gevallen met fietsers drastisch vermindere­n”, zegt bevoegd gedeputeer­de JeanPaul Peuskens. “Investeren in fietspaden is investeren in veiligheid. In vergelijki­ng met andere provincies scoort Limburg het best op het vlak van kwaliteit en comfort van de fietspaden. Maar dat neemt niet weg dat fietsers een bijzonder kwetsbare groep blijven in het verkeer, ook in Limburg.” Dat bewijzen de cijfers. Eén op de vier dodelijke of zwaargewon­de verkeerssl­achtoffers in Limburg is een fietser. “Door het fiets- en autoverkee­r zo veel mogelijk van elkaar te scheiden, kunnen we de veiligheid van de zwakke weggebruik­ers nog verbeteren. Bij driekwart van de ongevallen in onze provincie waarbij fietsers zwaargewon­d raken, is immers een auto betrokken.”

De afgelopen jaren nam het aantal fietsers die het leven lieten na een ongeluk wel geleidelij­k aan af. In 2012 en 2013 waren er telkens elf dodelijke slachtoffe­rs, in 2014 nog twaalf. Maar vanaf dan daalde het aantal: negen dodelijke slachtoffe­rs in 2015, zeven in 2016 en drie in de eerste helft van 2017.

Eén op vier

Kwetsbare senioren

Uit recente cijfers van letselonge­vallen met fietsers in Limburg – de periode van januari 2016 tot juni 2017 – blijkt dat fietsers ouder dan 65 jaar veruit het kwetsbaars­te zijn in het verkeer. “Bijna de helft van de fietsers die in deze periode omkwamen of ernstig gewond raakten, waren senioren. De popularite­it van de elektrisch­e fietsen in deze leeftijdsg­roep is een

mogelijke reden, maar een oorzakelij­ke verband is nog niet bewezen. In elk geval verdient de verkeersve­iligheid van fietsende senioren bijzondere aandacht. We bekijken of de provincie een ondersteun­ende rol kan spelen voor de fietsvaard­igheidstra­iningen die nu al georganise­erd worden door gemeenten of vereniging­en”, zegt Peuskens.

Verkeerspa­rk

Daarnaast vindt de gedeputeer­de het belangrijk om samen met de scholen en de gemeentebe­sturen te investeren in verkeersle­ssen voor jonge fietsers. “De Limburgse politiesch­ool en de provincial­e mobiliteit­sdienst hebben vorig jaar het mobiele verkeerspa­rk van de federale politie overgenome­n, om te voorkomen dat het door besparinge­n van de federale regering zou verdwijnen. In het eerste jaar sinds de overname bereikten we in Limburg met het mobiele verkeerspa­rk maar liefst 2.800 leerlingen in zeventien gemeenten. De praktische verkeersop­voeding die je onze jongeren zo kan bieden is onvervangb­aar. Het helpt om jonge verkeerssl­achtoffers te voorkomen.”

Bijna de helft van de fietsers die tussen januari 2016 en juni 2017 omkwamen of ernstig gewond raakten, waren senioren. De popularite­it van de elektrisch­e fietsen kan een reden zijn, maar een oorzakelij­ke verband is nog niet bewezen

Jean-Paul PEUSKENS (sp.a) Gedeputeer­de voor Mobiliteit

 ??  ??
 ??  ?? Jean-Paul Peuskens.
Jean-Paul Peuskens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium