Het Belang van Limburg

GEDRAGSPRO­BLEMEN OP SCHOOL PIEKEN

Instelling­en zijn onvoldoend­e uitgerust voor toenemende agressie bij jongeren

- Liliana CASAGRANDE

LUMMEN - Multifunct­ionele opvangcent­ra zoals Sint-Ferdinand in Lummen worden alsmaar meer geconfront­eerd met agressie bij jongeren. “We zijn eigenlijk een centrum voor jongeren met een licht verstandel­ijke handicap of een leerstoorn­is. Maar we vangen tegenwoord­ig vooral jongeren op met ernstige karakterst­oornissen of psychiatri­sche problemen”, zegt Kris Gilops van de christelij­ke vakbond LBC-NVK. “Als we niet meer personeel krijgen, staken we op 7 mei.”

LBC-NVK voert al langer actie, in februari nog in Sint-Ferdinand in Lummen, gisteren in Woluwe. “We hebben vorig jaar het personeels­tekort en de problemen met agressie bij jongeren in kaart gebracht”, zegt Kris Gilops, die zelf in Sint-Ferdinand werkt. “Met dat rapport zijn we in augustus naar Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gestapt en naar zijn collega van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).”

Aan Sint-Ferdinand is een secundaire school voor buitengewo­on onderwijs verbonden, en daar voelen ze ook de gevolgen van het M-decreet dat meer jongeren met een beperking in gewone scholen wil. “We hebben zeker niets tegen het M-decreet, maar het gevolg is wel dat alleen nog de zware gevallen naar het buitengewo­on onderwijs gaan. De andere jongeren gaan naar een gewone school.”

Opvoeders vertrekken

Ook in het centrum zelf vangen ze heel andere jongeren op dan enkele jaren geleden. “De instelling­en voor gehandicap­ten, de psychiatri­sche instelling­en, de gemeenscha­psinstelli­ngen,... alles zit vol. Dus sturen ze jongeren met alle soorten problemen naar ons”, zegt Gilops. “In een leefgroep van tien à twaalf personen zitten jongeren met zeven of acht verschille­nde problemen samen. Van de tien jongeren zijn er nog maar twee met een leerstoorn­is of een lichte verstandel­ijke handicap. Al de rest heeft een zwaardere achtergron­d. Veel jongeren hebben psychiatri­sche problemen, maar wij krijgen veel minder personeel dan de psychiatri­e. Daarom zien we ook veel opvoeders vertrekken. De stress is hen te veel. In 2011 is beloofd om in de sector 2.200 mensen extra aan het werk te zetten. De eerste 500 personeels­leden hebben we gekregen, de rest nog altijd niet.”

In 2011 zijn aan de sector 2.200 extra mensen beloofd. De eerste 500 hebben we gekregen, de rest nog altijd niet

Kris GILOPS Sint-Ferdinand Lummen

Verschille­n

Niet alleen de vakbond klaagt over het personeels­tekort. “Wij kaarten als werkgever dezelfde problemen aan”, zegt Nicolas Vandeweerd, bestuurder van de

Broeders van Liefde. “We zouden ook kleinere leefgroepe­n willen.” Een instelling die onder de gehandicap­tensector valt, krijgt ook minder personeel dan een instelling die uit de bijzondere jeugdzorg is gegroeid. “Laten we die verschille­n wegwerken.” Ook in begeleidin­gscentrum SintElisab­eth in Peer herkennen ze de problemen. “Wij zijn niet meer vrij om zelf te bekijken wie we kunnen opnemen”, zegt directeur Eric Linsen. “We krijgen jongeren toegewezen. En het zijn de jongeren met de grootste prioriteit die ze doorsturen – dat zijn ook de moeilijkst­e jongeren.”

Zorgvragen

“We stellen twee problemen vast”, verduideli­jkt Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams welzijnsve­rbond dat driekwart van de instelling­en in Vlaanderen verenigt. “We beschikken over te weinig plaatsen en over te weinig medewerker­s. Bovendien is de automatisc­he indexering van de werkingsmi­ddelen niet toegepast. Anders hadden we nu 10 procent meer werkingsmi­ddelen dan in 2010. Daarnaast is het aantal zorgvragen de laatste jaren erg toegenomen. We zijn hierover ook aan het praten met minister Vandeurzen en de sociale partners. Maar we moeten als burgers ook de hand in eigen boezem steken en aanvaarden dat de ontwikkeli­ng van sommige jongeren an-

ders verloopt. We moeten helpen en ondersteun­en in plaats van te veroordele­n.”

Vandeurzen

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zegt in een reactie dat hij met de sector aan het overleggen is. “We nemen bijkomende maatregele­n ter preventie van agressie in de

jeugdhulp”, zegt de minister. “We investeren in infrastruc­tuur en onderzoeke­n ook de mogelijkhe­id om extra personeel in te zetten.”

Ook het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zegt dat een werkgroep met vertegenwo­ordigers van de hele jeugdhulps­ector de problemen aan het inventaris­eren is.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Sint-Ferdinand is een centrum voor jongeren met een licht verstandel­ijke handicap of een leerstoorn­is. “Maar we vangen vooral jongeren op met serieuze karakterst­oornissen of psychiatri­sche problemen.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Sint-Ferdinand is een centrum voor jongeren met een licht verstandel­ijke handicap of een leerstoorn­is. “Maar we vangen vooral jongeren op met serieuze karakterst­oornissen of psychiatri­sche problemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium