Het Belang van Limburg

Losse flodders bleken echte kogels

Politieage­nt voor het leven verlamd tijdens schietoefe­ning Speciale Eenheden

-

TIENEN - Een schietoefe­ning bij de Speciale Eenheden van de politie is dramatisch fout gelopen voor een jonge stagiair. Hij raakte vrijdagavo­nd zwaargewon­d nadat bij de oefening echte kogels werden gebruikt in plaats van de voorziene losse flodders. De jongeman is wellicht verlamd voor het leven.

De oefening op het politiedom­ein in Goetsenhov­en bij Tienen kaderde in de opleiding van stagiairs bij de Speciale Eenheden. Een aantal stagiairs speelde de rol van slechterik: ze kwamen in een auto aangereden en zouden inrijden op een groep politieage­nten. Die laatsten moesten dan vuren om de zogezegde boeven uit te schakelen. Bij de oefening zou uiteraard geen echte munitie gebruikt worden. Alle laders, met echte kogels, werden in een zak gedaan. In de plaats kregen de politiemen­sen blanco munitie: laders met losse flodders. Bij die procedure is er wellicht iets fout gelopen, zodat minstens één van de agenten nog een lader met echte munitie in zijn pistool had. Nadien liep het dan ook gruwelijk mis. De auto kwam aangereden en meteen openden de politiemen­sen het vuur op hun als slechterik­en vermomde collega’s. Eén kogel raakte een stagiair in de buik en doorboorde zijn ruggenwerv­el. De man, die afkomstig is uit Brussel, werd in levensgeva­ar afgevoerd. Intussen is het levensgeva­ar geweken en zou hij bij bewustzijn zijn. Maar hij zal wellicht voor de rest van zijn leven verlamd blijven aan de benen. “De collega’s van de Special Units zijn zwaar onder de indruk van het gebeuren en worden psychologi­sch ondersteun­d”, klinkt het in een persberich­t van de federale politie. “We doen al het mogelijke om de familie actief te steunen. Alle collega’s en in het bijzonder de leden van de SU zijn in gedachten bij de zwaar gekwetste collega en zijn familie.”

De federale politie meldt nog dat “het nooit de bedoeling was om met scherp te schieten tijdens die bewuste oefening”.

Niets wijst op kwaad opzet

Het parket in Leuven is een onderzoek gestart en heeft het Comité P opdracht gegeven de juiste toedracht te achterhale­n. “Op dit moment lijkt het een spijtig ongeluk en wijst niets in de richting van een moedwillig­e daad. Er worden getuigen ondervraag­d en er zijn een wapenexper­t en wetsdokter aangesteld. Pas als al die onderzoeks­daden gesteld zijn, gaan we weten hoe dit voorval kunnen gebeuren is.”

Morgen komt er een overleg met de leiding van de Speciale Eenheden, om te zien of er niet moet worden gesleuteld aan de procedures. Dat zegt Mario Thys van politievak­bond NSPV. “Dit is een heel droeve zaak. Voor het slachtoffe­r maar ook voor de collega die geschoten heeft. Dit heeft niemand gewild.”

 ?? Foto BELGA ?? Een oefening van de Speciale Eenheden zoals die in Tienen.
Foto BELGA Een oefening van de Speciale Eenheden zoals die in Tienen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium