Het Belang van Limburg

“Dotan doet niets anders dan N-VA”

Nederlands­e zanger schakelde valse accounts in om popularite­it te verhogen

- Thomas JANSEN/Melissa AWOUTERS

HASSELT - De Nederlands­e zanger Dotan (31) creëerde 140 nepprofiel­en op sociale media om zichzelf te bejubelen en anderen af te kraken. Zo verzon hij zelf ontmoeting­en met een leukemiepa­tiëntje en een superfan op het vliegtuig. Dat onthulde de Nederlands­e Volkskrant dit weekend. Het brein achter de hit ‘Home’ is echter geen uitzonderi­ng, zeggen experts. “Dotan doet niets anders dan N-VA of Amerikaans­e politici.”

Op 29 december 2015 schrijft ene Karel Leegwater hoe hij met zijn broertje Aron, die leukemie had, een ontmoeting had met Dotan. Voor Aron ging zo een laatste wens in vervulling. In feite kreeg hij niets. Omdat hij niet bestaat, net als zijn broer. Karel Leegwater is slechts een van de vele valse profielen, waarvoor Dotan de opdracht gaf om ze te creëren. Op die manier bejubelde hij zichzelf, vroeg hij zijn eigen platen aan bij radiostati­ons en gaf hij kritiek op concurrent­en.

Geen Arabieren

Het verhaal van Dotan gaat erg ver. Al is het geen geheim dat popularite­it op sociale media te koop is. Likes kopen is bovendien erg simpel. In een handomdraa­i vindt u een handvol Nederlands­e bedrijfjes die likes aanbieden. Zij kopen die in het verre buitenland, vaak Afrika of Azië, waar leverancie­rs over 100.000 valse accounts beschikken die ze automatisc­h kunnen besturen.

Voor 12,95 euro hebt u al duizend fictieve fans op Facebook. Tenzij u geen Arabische accounts wil. Dan betaalt u meer, omdat een overvloed aan volgers in Egypte of Marokko kan wijzen op fraude. Hetzelfde geldt overigens voor Instagram, Twitter en YouTube. Meer nog, voor 20 euro kan u zelfs duizend dislikes kopen om uit te delen op YouTube, om concurrent­en in een slecht daglicht te plaatsen.

Volgens

1.000 willekeuri­ge likes

1.000 likes, zonder Arabische

1.000 Europese likes

1.000 Belgische likes digitale strateeg Pieter Baert is die techniek nog zeldzaam in de muziekwere­ld, maar wel frequent in het bedrijfsle­ven. “Kleine bedrijfjes kopen soms een leger van 20.000 accounts om gelanceerd te raken. Tegenwoord­ig kan u ook reacties kopen. Die zijn meestal vrij banaal, zoals een emoticon of “great post”. Net daarom komt dit soort praktijken na een tijdje wel aan het

licht.”

N-VA

Ook technologi­esocioloog Ben Caudron (Eramushoge­school Brussel) valt niet van zijn stoel door het Dotan-verhaal. “Dit is een praktijk die heel vaak voorkomt”, zegt Caudron. “Het grootste deel van de volgers van Amerikaans­e politici zijn vals of zogenoemde ‘bots’. Ook N-VA maakt daar gebruik van. Die bots retweeten dan de posts van N-VA, waardoor die populairde­r worden. Dat valt op, omdat zo’n bot veel retweet op één moment en omdat niemand hen volgt.” Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci deed eerder al een gelijkaard­ige beschuldig­ing aan het adres van N-VA. Net als toen ontkent de partij staalhard. “Oorzaak en gevolg worden hier omgedraaid”, zegt N-VA-woordvoerd­er Bram Bombeek. “Het is net omdat wij populaire tweets versturen, dat twitterbot­s ons beginnen volgen. Ik zie ook niet in waarom wij bots zouden inschakele­n, want niemand volgt die.”

En Dotan zelf? Die ontkende eerst nog, maar gaf gisteren toch deels toe. “Ik was in het begin van mijn carrière heel naïef en veel te onzeker”, klonk het.

1.000 subscriber­s

1.000 views

1.000 likes

1.000 dislikes (voor concurrent­ie)

1.000 reshares

1.000 favorites

 ?? FOTO INGE KINNET ?? De Nederlands­e zanger Dotan.
FOTO INGE KINNET De Nederlands­e zanger Dotan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium