Het Belang van Limburg

Geen gulle Belgen

- HALLO VLAANDEREN

Eergistere­n ben ik in Charleroi gaan lopen. Niet alleen voor het landschap, vooral voor het goede doel. Télévie heet de liefdadigh­eidsactie, niet toevallig een letterwoor­d dat sterk lijkt op de naam van de organisere­nde tv-zender en tevens mijn werkgever: RTL-TVI.

Télévie kent u allicht niet. Levenslijn van VTM wel. Van 1990 tot 2012 gingen de twee acties hand in hand. Maar de Vlaamse poot stopte. Télévie ging alleen verder, en was vorig jaar goed voor 11 miljoen euro ten voordele van kankeronde­rzoek. Oké, alleen in Wallonië en Brussel, want in België zijn dergelijke acties zijn al dertig jaar gefederali­seerd. Trouwens, bestaat België nog, qua gulheid? Voor een deel wel: internatio­nale ngo’s als Artsen Zonder Grenzen werken vanuit Brussel over het hele land. Dat deze organisati­es meestal door een Vlaming worden geleid, stuit in Wallonië niet op protest. Maar wat de meest zichtbare kant van de Belgische generosite­it betreft – grootschee­pse radio- en tv-shows – is de splitsing compleet. Dat viel begin 2005 al op, na de tsunami in het Verre Oosten. VRT en VTM kwamen in actie in Knokke, RTBF en RTL in Brussel.

Eigenlijk is de enige gezamenlij­ke tv-uitzending in heel het koninkrijk de verkiezing van Miss België... die niemand ziet: ze wordt op de piepkleine AB3 en Fox uitgezonde­n, welk nummer alweer op uw afstandsbe­diening?

Volgens een recente universita­ire thesis zijn Belgen uit noord en zuid gelijk voor het goede doel. Het percentage donerende huishouden­s ligt iets hoger in Vlaanderen, maar het verschil is nihil: 20 procent in Vlaanderen, 17 procent in Wallonië en 16 procent in Brussel. Per jaar geven die huishouden­s gemiddeld een 30-tal euro aan het goede doel, precies hetzelfde aan beide kanten van de taalgrens. En toch is de krachten bundelen via de media blijkbaar een onoverbrug­bare opgave.

Nog een frappante illustrati­e: VivaCité, de grootste radiozende­r van de RTBF heeft het concept Music for Life van Studio Brussel overgenome­n, onder de naam Viva for Life. Sinds 2014 kent Wallonië dus ook het Glazen Huis. Maar connecties met Vlaanderen? Nul. Er wordt geld ingezameld voor de arme Franstalig­e kinderen: in Wallonië groeit 25 procent van de jongeren op in een arm gezin, in Vlaanderen is dat ‘slechts’ 10 procent. Alweer: jammer dat er voor zo’n thema geen nationaal initiatief bestaat.

Sorry, ik ben grof geweest door het woord ‘nationaal’ in de mond te nemen, de bevoegdhed­en zijn nu al zo gesplitst dat het niet meer kan. Als boetedoeni­ng zal ik 40 fiscaal aftrekbare euro’s storten voor Kom Op Tegen Kanker, een organisati­e met hetzelfde studieobje­ct als Télévie maar die zich uitsluiten­d toespitst op Vlaanderen. Kanker en gulheid hebben geen grenzen. Behalve in België.

 ??  ?? Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium