Het Belang van Limburg

Geen nieuwe EU-sancties tegen Rusland en Iran

EU-landen hebben enkel “begrip” voor luchtaanva­llen

- Marc VAN DE WEYER

LUXEMBURG - De Europese Unie komt niet met nieuwe economisch­e sancties tegen Rusland en Iran, de twee bondgenote­n/broodheren van de Syrische president Assad. Dat hebben de ministers van Buitenland­se Zaken van de EU gisteren in Luxemburg beslist. De ministers konden ook niet meer dan “begrip” opbrengen voor de militaire actie van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk van zaterdagna­cht – een opvallend lauwe vorm van steun.

De Amerikaans­e VN-ambassadeu­r Nikki Haley zei zaterdag dat Washington nieuwe sancties plant tegen Russische bedrijven die materieel geleverd hebben waardoor het Syrische regime chemische wapens kon produceren en tegen Russische militairen die daarbij een rol gespeeld hebben. Gisteren stelde het Witte Huis in een verklaring dat er nog geen knopen doorgehakt zijn. De EU-buitenland­ministers lieten weten dat er geen nieuwe strafmaatr­egelen tegen Rusland komen, bovenop de sancties die vier jaar geleden na de annexatie van de Krim uitgevaard­igd werden. En ook tegen Iran komen er geen nieuwe maatregele­n.

Nut

De Belgische minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders had al duidelijk gemaakt niet te geloven in het nut van nieuwe sancties tegen Rusland om een oplossing te zoeken voor het Syrische drama. Reynders wil een “echte dialoog” met Syriës bond- genoten, Rusland en Iran.

Hij volgt in de voetsporen van premier Charles Michel die in januari nog op bezoek was bij president Poetin met als doel de dialoog in stand te houden en bruggen te repareren. Hij stelde toen al het effect van de sancties aan de orde. Duidelijk is dat ze de Russische president niet merkbaar tot andere inzichten gebracht hebben. Al zijn er ook waarnemers die menen dat ze mogelijk erger voorkwamen – nog agressieve­re steun aan de separatist­en in de Donbass (Oost-Oekraïne) of nog offensieve­re cyberaanva­llen op Westerse doelen.

Swift

Vanuit zijn omgeving krijgt Poetin zonder twijfel te horen dat sancties zoals de recent uitgebreid­e Amerikaans­e strafmaatr­egelen tegen Russische oligarchen en ondernemin­gen wel degelijk pijn doen. En er wordt erger gevreesd. Zo bereiden Russische banken zich voor op een mogelijke uitsluitin­g uit het internatio­nale betaalsyst­eem Swift. Die uitsluitin­g, die eerder al Iran te beurt viel, zou het Russische banksystee­m isoleren, met zulke ingrijpend­e gevolgen dat die maatregel nog niet van stal is gehaald.

Bovendien is en blijft Europa voor zijn energietoe­voer sterk afhankelij­k van Rusland – dat zelf dankzij recente energiepri­jsstijging­en juist wat meer financiële armslag heeft. En dus zetten de EU-ministers van Buitenland­se Zaken gisteren hun hoop op overleg (zoals de donorconfe­rentie voor Syrië die de EU volgende week houdt). Ze hebben “begrip” – maar meer ook niet – voor de luchtaanva­llen van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als vergelding voor de aanval met chemische wapens van 7 januari op Douma bij Damascus.

Tegelijk roepen de EU-landen Rusland en Iran op om hun invloed aan te wenden “om herhaling te voorkomen”. De Russische buitenland­minister Lavrov ontkende gisteren voor de BBC dat zijn land de afgelopen dagen had “geknoeid” met de sites die doelwit van de zaterdagse aanvallen waren. Internatio­nale waarnemers van de Organisati­e voor het Verbod van Chemische Wapens wachtten toen nog op toegang tot het gebied in Douma waar de aanval met chemische wapens plaatsvond.

 ?? FOTO AP ?? De EU-buitenland­minsters (waaronder Boris Johnson, tweede van rechts) kwamen gisteren samen op een top in Luxemburg.
FOTO AP De EU-buitenland­minsters (waaronder Boris Johnson, tweede van rechts) kwamen gisteren samen op een top in Luxemburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium