Het Belang van Limburg

Comey acht Donald Trump “moreel ongeschikt” om president te zijn

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - In een eerste tv-interview naar aanleiding van het verschijne­n van zijn boek heeft ex-FBI-directeur James Comey (foto) gezegd dat Donald Trump niet in staat is om de morele waarden van Amerika – “met als belangrijk­ste de waarheid” – te belichamen.

Vandaag verschijnt Comey’s langverwac­hte boek ‘A Higher Loyalty’. Het interview met tvzender ABC zondagavon­d vormde de start van een tournee van Comey door de Verenigde Staten om zijn boek te promoten.

In enkele interviews profileert Comey zich als een morele gids voor de Amerikanen, die waarschuwt voor een immoreel en kwaadaardi­g presidents­chap dat de kernwaarde­n van Amerika ondermijnt. “Ik geloof die verhalen over mentale beperkthei­d en vervroegde dementie niet. De man heeft een bovengemid­delde intelligen­tie… Maar iemand die over zo vrouwen praat en ze behandelt alsof ze stukken vlees zijn, die constant liegt over belangrijk­e en onbelangri­jke zaken en eist dat de Amerikanen dat geloven, zo iemand is op morele gronden ongeschikt om president te zijn.” “Onze president moet respect belichamen en de waarden aanhangen die de kern van dit land vormen. De belangrijk­ste daarvan is de waarheid. Deze president is daar niet toe in staat.”

Chantage

Een andere vraag ging erover of Rusland bezwarende informatie zou hebben waarmee Trump gechanteer­d kan worden. “Het is mogelijk. Ik weet het niet. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen over een president van de Verenigde Staten, maar het is mogelijk.”

De president zelf wachtte zelfs niet op het interview om terug te slaan. Hij noemde in een reeks tweets Comey een “liegende slijmbal” die vertrouwel­ijke informatie liet uitlekken en gelogen heeft tegenover het Congres. “Daarvoor zou hij moeten opgesloten worden.” Trump is nog niet van Comey af. De promotieto­urnee van de ontslagen FBI-baas duurt tien dagen, met vrijwel dagelijks televisie-interviews.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? James Comey.
FOTO EPA-EFE James Comey.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium