Het Belang van Limburg

“480.000 euro schade per jaar”

5.410 klachten op jaarbasis over misleidend­e verkoop via telefoon

- Gunter WILLEKENS → Info: oplichters­aandelijn.be; dncm.be

HASSELT - Elke dag lopen bij de FOD Economie vijftien meldingen binnen over misleidend­e telefoontj­es. De kwaal is goed voor twintig procent van alle klachten bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC). Om het de telefonisc­he oplichters moeilijker te maken, gaat de preventiec­ampagne ‘Oplichters aan de lijn’ van start.

De website oplichters­aandelijn.be legt uit hoe u foute telefoontj­es herkent en afwimpelt. Daarnaast bevat de site ook een grijze lijst van bedrijven die gekend zijn om de misleidend­e telefoontj­es van hun verkopers. Vaak komen de telefoontj­es van verkopers die in opdracht van Nederlands­e bedrijven werken. Hun woordenvlo­ed is een stroom van mooie aanbieding­en, zo mooi dat alleen een gek er neen tegen kan zeggen.

“De consument stemt vaak in met het aanbod om ervan af te zijn. Maar een keer ja gezegd, dan volgt al snel een gepeperde rekening”, zegt Karen Ghysels van het ECC. “Betaal je niet meteen, dan volgt een ‘uitnodigin­g tot minnelijke vordering’ van een agressief incassobur­eau. Soms is het bedrag al van de bankrekeni­ng gehaald met een domiciliër­ing waarvoor de consument nooit toestemmin­g gaf.”

Bel-me-niet-meer-lijst

Veel consumente­n zwichten onder de Nederlands­e druk. “De mensen die de FOD Economie contactere­n worden gemiddeld voor 90 à

100 euro opgelicht, maar soms ook voor een pak meer”, zegt minister Kris Peeters.

“In totaal waren de meldingen goed voor een financieel verlies van 480.000 euro. Naast die bekende gevallen, is er bovendien een ‘dark number’ van mensen die geen melding doen. De totale schade is dus nog vele keren hoger.”

Wie helemaal geen aanbieding­en wenst te ontvangen via telefoon, kan zich inschrijve­n op de Belme-niet-meer-lijst. Krijgt u toch telefoon, en stemt u in met het verkrijgen van het een of het ander, dan heeft u herroeping­srecht van veertien dagen. Als u van de verkoop wilt afzien, dan moet u dit de verkoper schrifteli­jk (via mail of brief) laten weten en het product binnen de veertien dagen na levering terugsture­n.

 ?? FOTO HBVL ?? De website oplichters­aandelijn.be legt uit hoe u foute telefoontj­es herkent en afwimpelt.
FOTO HBVL De website oplichters­aandelijn.be legt uit hoe u foute telefoontj­es herkent en afwimpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium