Het Belang van Limburg

“Ben verplicht heel jaar onderbroek­en te kopen”

-

DIEPENBEEK - Enkele maanden geleden kreeg David een telefoontj­e van een verkoper. Nu moet hij een heel jaar lang voor 200 euro onderbroek­en kopen.

“De verkoper belde op een ongelegen moment, en ik wilde snel van het gesprek af zijn. Hij stelde zich voor als een vertegenwo­ordiger van John Mark/Moëlle”, zegt David, een 44-jarige verpleegku­ndige uit Diepenbeek. “Hij vroeg of ik het goed vond om een pakketje te sturen, met ondergoed en kousen. Als we tevreden waren, dan werd er per kwartaal zo een pakket afgeleverd.” Toen David dat pakketje aankreeg, ging het om kousen en een string. “Ik was niet geïnteress­eerd en dat hebben we de firma onmiddelli­jk via de site laten weten. Toch kregen we weer een pakket thuis gestuurd. Ik heb onmiddelli­jk gebeld. Onze bedenktijd was verstreken, was het antwoord.”

“We moeten dus blijven betalen, ook al moet ik hun pakjes niet. Ze verwijzen naar het eerste telefoonge­sprek, en hun algemene voorwaarde­n. Mijn verzoek tot annulering kwam pas na de veertien dagen bedenktijd. Dus ben ik volgens hen akkoord gegaan met een jaarabonne­ment. Nog een geluk dat ik aan de telefoon niet heb ingestemd met een levenslang abonnement.” John Mark/Moëlle is een nieuwe speler op de markt, zegt het Europees Centrum voor de Consument. Maar de werkwijze lijkt sterk op die van iPuzzel, dat in de voorbije jaren aan duizenden Vlamingen ongevraagd puzzelboek­jes verpatste. “De mails zijn identiek opgesteld. Zelfs de prijzen komen overeen”, zegt het ECC. “Het lijkt erop dat de correspond­entie gewoon gekopieerd is. Het zwakke punt van iPuzzel was dat de consument nooit verteld werd wat de totaalprij­s was van een abonnement. Als dat niet gebeurt, dan is de verkoop niet rechtsgeld­ig.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? David Maris:“Blijkbaar weten die verkopers wanneer ze best bellen.”
Foto SERGE MINTEN David Maris:“Blijkbaar weten die verkopers wanneer ze best bellen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium