Het Belang van Limburg

“Naast de De Niro van Turkije”

Heusdense ex-mijnwerker en bodybuilde­r speelt mee in Turkse actiefilm

- Anne PEETERS

HEUSDEN-ZOLDER - In Kinepolis Hasselt gaat morgen ‘The Last Game’ in avant-première, een Turkse actiefilm gedraaid door een ploeg jonge Limburgers. In de film, die handelt over de Turkse extreemrec­htse Grijze Wolven, speelt Ali Sürmeli een rol, een bekende acteur in Turkije. Maar in Hasselt zal vooral Recep Yagizoglu (62) de ster van de avond zijn, een gepensione­erde ex-bodybuilde­r uit Heusden-Zolder. “Ik ben blij dat ik de droom van deze jongeren mocht helpen verwezenli­jken.”

‘The Last Game’ gaat over een terreurcel van de Grijze Wolven, een extreemrec­htse groep uit Turkije die in de jaren ‘70 en ‘80 aanslagen pleegde in heel Europa. Recep Yagizoglu speelt de leider van de terroriste­n die spijt krijgt van zijn gruweldade­n. Qua uiterlijk lijkt hij in elk geval geknipt voor de rol: met zijn lange baard, wilde haren en robuuste lichaamsbo­uw ziet de Heusdenaar er ruig genoeg uit. Gelukkig is hij in werkelijkh­eid de vriendelij­kste man van de buurt.

“Acteren is eigenlijk een uit de hand gelopen passie van me”, vertelt Recep. “Als kind al werd ik gebeten de theatermic­robe. Als ik op een podium sta, voel ik mij thuis.” Dat zorgde al voor mooie rollen in het amateurthe­ater en zelfs een bijrol in de Belgische film ‘Mixed Kebab’. Maar acteren in een actiefilm naast de beroemde Turkse acteur Ali Sürmeli, dat leek wat hoog gegrepen. Tot ‘The Last Game’ op zijn pad kwam.

Energie

“Onze film is eigenlijk als een grap begonnen”, vertelt Muhammed Kurt, de jonge Limburger die de film regisseerd­e. “In 2012 wilden we een leuke kortfilm maken. Niet voor het grote publiek, eigenlijk was het de bedoeling om de film alleen aan familie en vrienden te laten zien. Maar al snel groeide dat idee uit tot een langspeelf­ilm. En nu, zes jaar later, kunnen we ‘The Last Game’ bij Kinepolis op het witte doek tonen.” Muhammed Kurt is erg trots dat hij Ali Sürmeli kon strikken voor een hoofdrol. “Hij is razend populair, zowat de Robert De Niro van Turkije.”

Maar op de avant-première morgen is het Recep die de show zal stelen. Hij blikt nu al tevreden terug op deze nieuwe ervaring. “Ik heb in mijn leven bijna alles uitgeprobe­erd: naast mijn werk bij Ford en in de mijn heb ik aan bodybuildi­ng gedaan, diamanten geslepen...”, zegt de kranige zestiger. “Ik heb nog energie te over. Ik wil leven, dingen doen, een verschil maken in de wereld. Daarom wilde ik graag meewerken aan ‘The Last Game’. Het enthousias­me van de jonge ploeg stak mij aan. Zij hadden een droom en ik kon die helpen verwezenli­jken. Bestaat er iets mooiers dan dat?’

Vaderfiguu­r

Toch wil Recep zichzelf geen acteur noemen. “Ik doe dit niet voor het geld, ik doe het puur voor de voldoening, en om mensen blij te maken. Op het podium speel ik vaak een vaderfiguu­r. Zo ben ik in het echte leven ook: ik wil jongeren boven zichzelf laten uitstijgen. Met mijn theatergro­ep probeer ik jongeren kansen te geven die ik zelf niet gehad heb.”

Nu ‘The Last Game’ ingeblikt is, is Recep op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Er zijn zoveel dingen die ik nog wil doen. Lezingen geven bijvoorbee­ld, dat lijkt mij geweldig. Mijn ultieme ambitie is om mijn levensverh­aal uit te brengen, zodat mensen weten wat ik allemaal heb meegemaakt. Wie weet ligt mijn biografie binnenkort wel in de rekken.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Recep Yagizoglu uit Heusden-Zolder speelt mee in de Turkse film ‘The Last Game’, morgen te zien in Kinepolis.
Foto KAREL HEMERIJCKX Recep Yagizoglu uit Heusden-Zolder speelt mee in de Turkse film ‘The Last Game’, morgen te zien in Kinepolis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium