Het Belang van Limburg

“Begonnen met nul euro in een schuur”

Tony van der Put (Kristonian)

-

OVERPELT - Vorig jaar bediende Tony van der Put (30) nog de rolbrug in een groot bedrijf. Tot zijn contract niet werd verlengd. Vandaag is hij zijn toenmalige werkgever dankbaar. “Het heeft mij in staat gesteld om een droom te verwezenli­jken”, aldus de oprichter van brouwer Kristonian.

De van geboorte Nederlande­r woont al in België sinds hij legaal een biertje mag drinken, en het is in België dat hij de liefde voor bier leerde kennen. Toch had hij een duwtje nodig om definitief te kiezen voor het beroep van brouwer. Dat duwtje kreeg hij toen zijn voormalige werkgever zijn contract niet verlengde en hij noodgedwon­gen een andere bezigheid moest zoeken.

In december vorig jaar brouwde hij zijn eerste biertje, naar aanleiding van een feestje onder vrienden. “Het was zo’n succes dat ik in een mum van tijd 500 liter kwijt was”, aldus Tony van der Put, die letterlijk met nul euro begon. Onder impuls van zijn vriend Kristof Gielen evolueerde de hobby naar een echte ondernemin­g die Kristionia­n Group werd gedoopt, naar de samenvoegi­ng van de voornamen Kristof en Tony. De eerste liters Kristonian, een pale ale met een alcoholgeh­alte van 5,5 procent, werden in een schuurtje gebrouwen, maar al vlug moest de nieuwe brouwer op zoek naar een profession­ele brouwerij die voldoende kan produceren, want inmiddels is het aanbod vergroot met een tweede bier. Die brouwerij werd zowel in Nederland als in België gevonden. “We willen ons bier immers zowel in Nederland als in België aan de man brengen.” Momenteel brouwt Kristonian Group zo’n duizend tot tweeduizen­d liter bier per maand. Het bier, dat intussen ook in vaten wordt verkocht, wordt geschonken in enkele NoordLimbu­rgse cafés en op festivals en wordt verkocht via gespeciali­seerde webwinkels. Reclame wordt er slechts op bescheiden wijze gemaakt. “Alleen op Facebook en Instagram”, zegt Van der Put. “Een website hebben we nog niet. Ik vrees dat we dan de vraag helemaal niet meer kunnen volgen.”

 ?? Foto HBVL ?? Tony van der Put.
Foto HBVL Tony van der Put.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium